F.c.c. kristal örgü enerjisinin Bain ve kesme zoru ile değişimi: Gömülmüş atom metodu uygulaması - Kazanç, Sefa; Özgen, Soner (My University, 2003)
Oda sıcaklığında fcc birim hücreye sahip nikelin çeşitli doğrultularda uygulanan zor etkisi altında statik örgü enerjisindeki değişim incelendi. 2048 atomluk statik kristal örgünün enerjisi gömülmüş atom metodu kullanılarak hesaplandı. Gömme enerjisi, kuantum mekanik yöntemlerle belirlendi. Fcc örgü düzenindeki yapıya Bain ve kesme olmak üzere iki farklı zor uygulandı. Bain zorlanması sonucunda sistemin $fccrightarrow bcc$ dönüşümü yapabileceği enerjik olarak gösterildi ve her iki hücre tipi için enerji değerleri belirlendi. Elde edilen değerlerden bcc hücresinin fcc ye göre kararsız olduğu tespit edildi. Bain ve kesme zorlarının birlikte uygulanması, sistemin $fccrightarrow bct$ tipi dönüşüme daha yatkın olduğunu gösterdi.
Keywords: Fizik; Katı Hal; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Fizikokimya