GELENEKSEL MEDYA VE YENİ MEDYADA KARŞILAŞTIRMALI ANALİZLE SUÇ TEMSİLLERİ - GÜNDÜZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2026)
Medyada sunulan suç temsilleriyle ilgili çalışmalar genel itibariyle geleneksel medya araçlarını odak noktasına koymaktadır. Günümüzde yeni medya araçlarının hızlı bir şekilde çoğalması ve her geçen gün daha ulaşılabilir hale gelmesi, izleyiciyi içeriğin üreticisi haline getirmesiyle suç temsillerinin yeni medyada nasıl sunulduğu önem arz etmektedir. Bu çalışmada geleneksel medya ve yeni medya mecralarından farklı içerik türleri seçilerek karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Temsilin bir inşa süreci olduğu ön kabulüyle hazırlanan bu çalışma, geleneksel medya ve yeni medyada suç temsillerinin inşasının ve sunuluş biçimlerinin arasındaki farkları ve benzerlikleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada karma yöntem deseni kullanılmıştır. Karma yöntem deseni, nitel ve nicel verilerin toplanılarak her iki desenin birlikte kullanıldığı bir desendir. Bu bağlamda çalışmanın genelinde, niceliksel içerik analiz tekniği, göstergebilimsel analiz tekniği ve söylem analizi tekniği birlikte kullanılmıştır. Araştırma bulguları, geleneksel medya içeriklerine göre kolluk kuvvetleri kahramanlaştırılmış bir şekilde temsil edilirken, yeni medya içeriklerinde daha pasif ve polis sapkınlığı çerçevesi üzerinden temsil edilmektedir. Her iki medya mecralarında erkekler ağırlıklı olarak suçlu, kadınlar ise mağdur olarak temsil edilmiştir. Geleneksel medyada devletin gücü ve otoritesi ön plana çıkarılmış şekilde temsil edilirken yeni medyada daha az temsil edilmiştir. Hem geleneksel hem de yeni medya mecralarındaki suç temsillerinde birtakım farklılıklar olsa da genel itibariyle suç ve suçla ilgili diğer olgular benzer şekilde temsil edilmiştir.

Studies on crime representations in the media generally focus on traditional media outlets. However, with the rapid proliferation and increasing accessibility of new media outlets, and the transformation of the viewer into a content producer, how crime representations are presented in new media has become crucial. This study comparatively analyzes different content types selected from traditional and new media platforms. Based on the premise that representation is a process of construction, this study aims to reveal the differences and similarities in the construction and presentation of crime representations in traditional and new media. A mixed-methods approach is employed in this study. A mixed-methods approach combines qualitative and quantitative data collection. In this context, quantitative content analysis, semiotic analysis, and discourse analysis techniques are used throughout the study. The research findings indicate that, compared to traditional media content, law enforcement is represented in a heroic manner, while in new media content they are represented more passively and through a framework of police deviance. In both media platforms, men are predominantly represented as perpetrators, and women as victims. While traditional media prominently displays the power and authority of the state, this representation is less pronounced in new media. Although there are some differences in the representation of crime across both traditional and new media platforms, crime and related phenomena are generally represented similarly.
Criminal representations with comparative analysis in traditional and new media
Keywords: İletişim Bilimleri