Adilcevaz Bölgesinde Rüzgâr Enerji Potansiyelinin İncelenmesi - Çelikdemir, Soner; Özdemir, Mahmut Temel (My University, 2020)
Günümüz dünyasında artan enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve enerjide dışa olan bağımlılığı azaltabilmekbüyük bir önem arz etmektedir. Enerji kaynakları arasında ise yenilenebilir enerji kaynakları büyük bir önemesahiptir. Rüzgâr enerji potansiyeli iki parametreli Weibull Dağılım Fonksiyonunun Grafik Yöntemi kullanılarak10 m ve 100 m yükseklik değerleri için hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca etkin rüzgâr yönü verilerek elde edilendeğerlerin hata oranları, rüzgâr enerji güç yoğunlukları ve kapasite faktör değerleri hesaplanmıştır. Hesaplananenerji potansiyelleri dikkate alındığı zaman bölgenin rüzgâr enerji santralleri proje yatırımlarına uygun olduğugörülmüştür. Böylece, genel olarak Adilcevaz bölgesinin rüzgâr enerji potansiyelinin belirlenmesi amacıyla bir önçalışma yapılmıştır.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar