YÛNUS EMRE VE MÛSİKÎ [59-78] - Demirtaş, Yavuz (Fırat University, 2014)
Büyük Türk Mutasavvıf-Şâiri Yûnus Emre’nin hayatı gibi mûsikî yönüne dâir bilgiler de oldukça sınırlıdır. Ancak buna rağmen hakkında en fazla söz söylenen ve akademik çalışma yapılan şahsiyetlerin başında yer almaktadır. Söylenen bunca söz ve yapılan bunca çalışmalar arasında, “Yûnus’un Mûsikî Anlayışı” veyahut “Yûnus’un Mûsikîşinaslığı” başlığı altında herhangi bir kitap, makale veya bildirinin olmayışı, konu ile ilgili çalışmaların yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu anlayış neticesinde yaptığımız bu çalışmada; Yûnus hakkında bilgi veren eserler, menâkıbnâmeler, İlâhîleri’nin yer aldığı “Divân” ve bizzât kendisinin mesnevî tarzında kaleme aldığı “Risâletü’n-Nushiyye” adlı eserleri, mûsikî sanatı bakımından ayrıntılı bir şekilde incelenerek bu değerli şahsiyetin mûsikîye bakışı ve mûsikîşinaslığı hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır

We have got very restricted knowledge about the life and music of Yunus Emre who is a great Turkish poet and sufis. Neverthelles he is one of the most mentioned persons about whom words are said and academic searches have been realized. In spite of all the things written about him. We understood that there haven't been any studies about his understanding of music and his being a music scholar. That made us obliged to write a study about him. As a result of there perspectives, we scrutinized his "Divân" the works written about him, his "Risâletü'n-Nushiyye" and his art of music. We tried to give knowledge about Yunus Emre's understanding of music and about his being a musician
Yûnus Emre And Music