Liselerde Görev Yapan Resim Öğretmenlerinin, Öğrencilerinin Yaratıcılıklarını Geliştirmeye Yönelik Nitelikleri - Dikici, Ayhan; Gürol, Mehmet (My University, 2003)
Eğitim sisteminin temel öğelerinden birisi öğretmendir. Genel olarak, eğitim amaçlarının gerçekleşmesi öğretmenlerin nitelikli olarak yetişmesiyle sağlanmaktadır. Resim öğretmenleri ise öğrencilerin yaratıcı niteliklerini geliştirme açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Çocuklar daima güzel resim yaparlar. Güzel resim yapan yaratıcı bir çocuğun giderek sıradan işler yapan kişiler durumuna gelmesi yanlış eğitime bağlıdır. Bu çalışmada; \"liselerde görev yapan resim öğretmenlerinin öğrencilerinin yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik nitelikleri\" araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda;. öğrenciler ve müdürler, sanat ve sanat eğitimi ile iç içe yaşayan resim öğretmenlerinin, çok fazla yaratıcı özelliklere sahip kişiler olmadığını bulmuşlardır. Resim öğretmenlerinin ders işleme yöntemlerinin, öğrencilerin yaratıcılığını ikinci derecede geliştirebileceği sonucuna varılmıştır. Öğrenciler ve müdürler, resim öğretmenlerinin sınıf yönetimlerinin öğrencilerin yaratıcılığını geliştiremeyecek nitelikte olduğunu bulmuşlardır. Tüm denekler, liselerde verilen resim dersi genel amaçlarının öğrencilerin yaratıcılığını geliştirmeyi amaçladığı sonucuna varmışlardır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel; Sanat