Uzaktan eğitim programlarının bu programlarda öğrenim gören öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi - Tuncer, Murat; Bahadır, Ferdi (My University, 2017)
Uzaktan eğitim programları son yıllarda daha da yaygınlaşmış, lisans düzeyindeki yükseköğretim programları arasındaki yerini almıştır. Hatta bazı yükseköğretim kurumlarının bazı lisansüstü programları uzaktan eğitim yoluyla verilmeye başlanmıştır. Bütün bu gelişmelere rağmen uzaktan eğitimin geleneksel eğitime üstünlük sağladığı, daha işlevsel olduğu yönünde kesin kanılara henüz ulaşılamamıştır. Bu araştırma bu eksiklikten yola çıkılarak planlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul Arel Üniversitesinin Psikoloji ve Türk Dili Uzaktan Eğitim programlarına kayıtlı 53 öğrenci ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Görüşme esnasında altı açık uçlu soru yöneltilerek verilen cevaplar araştırmacılar tarafından kayıt altına alınmıştır. Öğrencilerin bu sorulara vermiş oldukları cevaplar içerik analizine göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularından biri “Uzaktan eğitimle öğrenebilme” konusunda öğrencilerin yaklaşık yarısının uzaktan eğitimle öğrenemediğidir. Öğrencilerin geleneksel eğitimle uzaktan eğitimi karşılaştırdıklarında öne çıkardıkları konular ise uzaktan eğitimin kendilerini tembelliğe alıştırdığı, görev ve sorumluluklarının zayıflaması nedeniyle başarısız oldukları, buna karşın dersi birçok kez tekrar etme fırsatı buldukları ve öğretmen baskısı altında olmadıklarından daha rahat davrandıklarıdır. Ülkemizdeki uzaktan eğitim faaliyetlerindeki en önemli sorun hizmetler anlamında bir standardın bulunmayışıdır. Bu nedenle uzaktan eğitime göre öğretim yaptığını iddia eden kurumların çeşitli alan uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından denetlenmesinde büyük yarar görülmektedir.

Distance education programs have become more widespread in recent years, taking place among undergraduate higher education programs. In fact, some post-graduate programs of some higher education institutions have started to be offered through distance education. Despite all these developments, there is no definite evidence yet that distance education is more functional than traditional education. This research is planned from this deficiency. In this context, face-toface interviews were conducted with 53 students who were enrolled in İstanbul University of Psychology and Turkish Language Distance Education programs. During the interview, six open-ended questions were answered by researchers. The answers that the students gave to these questions were evaluated according to the content analysis. One of the findings of the research is that about half of the students cannot learn with distance education about "learning by distance education". When compared with traditional education and distance education, the subjects that students emphasize are that distance education is more comfortable because they are accustomed to beating, failing due to weakening of their duties and responsibilities, but they have the chance to repeat the course many times and are not under the pressure of teachers. The most important problem in distance education activities in our country is that there is no standard for services. For this reason, it is of great interest that the institutions that claim to teach distance education are supervised by a team of various field specialists.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Uzaktan eğitim; Öğrenci görüşleri; Öğrenme; Yaşanan sorunlar; Uzaktan eğitim programları; Distance education; Student opinions; Learning; Living problems; Distance education programs