OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E HARPUT VALİLERİ (Harput-Mamuretül-Aziz-Elaziz 1834-1923) - Aksın, Ahmet (Fırat University, 2023)
Harput Tarihi üzerine birçok araştırma yapılmasına rağmen birinci derecede şehrin idarecisi olan Valiler hakkında bugüne kadar her hangi bir çalışma yapılmamıştır. Özellikle Mamuretü’l-Aziz Salnamelerinde verilen “görev yapan valiler” başlığı altındaki vali isimlerinin ve görev tarihlerinin yanlış olduğu uzun zamandır dikkatimizi çekmekteydi. Salnamelerdeki bu yanlışlık konuyla ilgili araştırmacıların da (özellikle yerel tarihçiler) bu bilgileri kullanmasından dolayı sürekli tekrar edilmekteydi. Yaptığımız bu çalışmada Osmanlı Arşivindeki belgeleri titizlikle takip ederek bu hususta elimizden geldiğince görev yapmış olan valileri atama tarihleriyle birlikte sırasıyla tespit ettik. Çalışmamızda, Harput’un Eyalet haline getirilmesinden önce Sancak olarak bağlı olduğu Diyarbakır Eyalet valilerinin, 1834 yılından sonra Harput’ta genellikle ikamet etmelerinden dolayı, bu tarihte Diyarbakır Valisi olan Reşit Mehmet Paşa ile başladık. Çünkü Mehmet Reşit Paşa ve sonraki Diyarbakır valileri dönemlerinde şehrin tarihinde de önemli gelişmeler olacak ve şehir aşağı ovaya yani bugünkü Elazığ şehrinin kurulu olduğu bölgeye taşınmaya başlayacaktır.
Keywords: Late Modern Urban History; Yakınçağ Kent Tarihi