EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN YENİ YÜZÜ: SURİYELİ ÇOCUK İŞÇİLER - Aytaç, Ömer; Kılınç, Pelın (My University, 2021)
Suriye’deki savaş ve zorunlu göç olayı birçok insanı yerinden etmiş ve kitlesel göç akımlarına sebepolmuştur. Göç deneyimi ile birlikte gündelik yaşam pratikleri değişen Suriyeli sığınmacıların, hayatta kalmastratejileri de değişmiştir. Bu stratejilerden biri de çocukların çalışma hayatına katılmalarıdır. Başta bir insanhakları sorunu olarak çocuk işçiliği, küçük yaştaki bedenlerin ve onların emeklerinin istismarı vesömürülmesi anlamına gelmektedir. Ekonomik yetersizlikler, aileye destek olma, ebeveynin olmaması/hastaolması ya da ebeveynin iş bulamaması, okula gidememe vb. gibi nedenlerle Suriyeli çocuklar çalışmakzorunda kalmaktadır. Bu sebeple zorunlu göç sonrasında yeni bir yerde hayata tutunmaya çalışan Suriyeliçocukların çalışma koşullarının nasıl olduğunun incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında iseElazığ ili merkezindeki 308 Suriyeli çocuğa anket formu uygulanmıştır. Çalışan çocukların yaptıkları işler,çalışma süreleri, aldıkları ücretler, çalışmaya isteklilik durumları, okul ve çalışma hayatı arasındaki ikilemleribu çalışmanın ana temalarıdır. Bu açıdan Suriyeli çocukların işçiliği konunun sorunsal boyutlarını vederinliğini ortaya koyması açısından önem arz etmektedir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri