TURİZM FAKÜLTELERİNDE ÖĞRETİLEN ALMANCANIN ÖĞRENCİLER, SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE ALMAN TURİSTLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÜSTÜN, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Turizm, ülkemizde her geçen gün daha da gelişmektedir. Ülkemize her yıl, bir önceki yıldan daha fazla turist gelmektedir. Ülkemizin doğru tanıtılmasındaki en büyük pay da şüphesiz turist rehberlerindedir. Turist rehberlerinin eğitimleri ise Türkiye'deki Turizm Fakülteleri tarafından verilmektedir, yani Türkiye'nin turist rehberleri tarafından turistlere doğru tanıtılabilmesi, Turizm Fakültelerinde verilen eğitim kalitesi ile doğru orantılıdır. Araştırmada, Türkiye'deki Turizm Fakültelerinde okuyan öğrencilerin yabancı dil olarak Almanca dersine bakış açıları, Almanca dersine verdikleri önem; Türkiye'ye gelen Alman turistlerin dil bağlamında rehberlerden memnun olup olmadıkları ve işletme sahiplerinin Turizm Fakültesinden mezun olan rehberlerden memnun olup olmadıkları yaş, cinsiyet, meslek ve gelir durumları açısından incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 12 farklı üniversitede, Turizm Fakültelerinde eğitim alan 538 öğrenci; 74 işletme sahibi ve 100 Alman turist oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, birbirinden ayrı üç adet anket formu kullanılmıştır. Sonuç olarak; Turizm Fakültelerinde okuyan öğrenciler kendilerine sunulan Almanca ders saatini yetersiz bulmuşlardır. İşletme sahipleri ve Alman turistlerin büyük çoğunluğu ise Alman dili bağlamında rehberleri yetersiz bulmuşlardır. Özellikle işletme sahipleri Alman dilini pratik olarak kullanabilen rehber ihtiyacının olduğu noktasında ortak görüş beyan etmişlerdir. Anahtar kelimeler: Turizm Fakültesi, Turizm Almancası, Alternatif Turizm, Turizm Rehberliği, Turizm Faaliyetleri

Tag für Tag entwickelt sich die Tourimusbranche in unserem Land weiter. Die Anzahl der Touristen, die unser Land besuchen steigt jedes Jahr an. Zweifellos spielen Touristenführer bei der Vermarktung des Landes eine große Rolle. Touristenführer werden in der Türkei an den Fakultäten für Tourismus ausgebildet, d.h. die Vermarktung der Türkei durch Touristenführer ist abhängig von der Ausbildung an den Fakultäten für Tourismus. In dieser Arbeit wurden, die Blickwinkel der Studenten der Fakultäten für Tourismus für den Deutschunterricht, die Bedeutung des Deutschunterrichts in diesen Fakultäten; die Zufriedenheit der Touristen, die die Türkei besuchen, und der Betriebsinhaber an Touristenführern, nach Alter, Geschlecht, Beruf und Einkommen, untersucht. Die Stichprobe der Arbeit besteht aus 538 Studenten der Fakultäten für Tourismus von 12 verschiedenen Universitäten; 74 Betriebsinhaber und 100 deutsche Touristen. Die Datenerhebung geschah durch drei unterschiedliche Umfragen. Als Ergebnis kann zusammengefasst werden, dass die Studenten der Fakultät für Tourismus die Stundenanzahl des Deutschunterrichtes unzureichend finden. Betriebsinhaber und deutsche Touristen finden das Deutsch der Touristenführer ebenfalls unzureichend. Besonders Betriebsinhaber vertreten die Meinung, dass es an Touristenführern, die die deutsche Sprache beherrschen, mangelt. Schlüsselwörter: Fakultät für Tourismus, Deutsch für Tourismus, Alternative Tourismus, Tourismus Aktionen, Reiseführer
Die bewertung der studenten, branchenvertreterung der Deutschen touristen über das Deutsch,das an fakultäten gelehrt wird
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı; Turizm