SHS YÖNTEMİ İLE Nİ?AL SENTEZİ VE SENTEZLEME SIRASINDA CU YÜZEYİNE KAPLANMASININ İNCELENMESİ - KİZİROĞLU, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Gelişen ve dönüşen dünyada insanoğlunun ihtiyaçları ve beklentileri teknolojik gelişmelerle paralel olarak sürekli olarak değişmekte ve yenilenmektedir. Malzeme Bilimi de bu teknolojik gelişmelerde önemli bir yer tutmaktadır. Bu tezde kendiliğinden ilerleyebilen yanma sentezi (SHS) yöntemiyle Ni?Al intermetaliğinin oluşturulması ve aynı zamanda bakırın yüzeyine kaplanması çalışılmıştır. Ortasında Cu, yüzeyinde Ni-Al olan numuneler üretilmiştir. Sonrasında bu numuneler 600, 800 ve 1000°C sıcaklıklarda SHS işlemine tabi tutulmuştur. Bu sayede sıcaklığın etkisiyle Ni-Al tozları Ni?Al intermetaliğine dönüşürken hem Cu'nun yüzeyine kaplanmış hem de Cu'nun sinterlenmesi gerçekleşmiştir. Bu oluşumları inceleyebilmek adına SHS atmosferi değiştirilmiştir. Atmosfer olarak hava, azot, argon gazları kullanılmıştır. Oluşturulan numuneler metalografik işlemlere tabi tutularak sertlik değerleri ve mikroyapıları incelenmiştir.

In the developing and transforming world, the needs and expectations of human beings are constantly changing and renewed in parallel with technological developments. Materials Science has an important place in these technological developments. In this thesis, Ni?Al intermetallic was formed by the method of self-propagating high-temperature synthesis (SHS) and coated on the copper surface at the same time. Samples, which are Cu in the core and Ni-Al on the surface, were produced. After that, SHS method was applied to the samples at 600, 800 and 1000?C. In this way, while Ni-Al powders were transformed into Ni?Al intermetallic with the effect of temperature, the surface of Cu was coated with Ni?Al. Also, sintering of Cu was realized. In order to examine these formations, SHS atmosphere was changed. Air, nitrogen and argon were used as atmospheres. After formed samples were applied metallographic process, hardness and microstructure of the samples were investigated by using the Vickers hardness test.
Investigation of Ni?Al synthesis by SHS and its simultaneous coating on Cu
Keywords: Metalurji Mühendisliği