Kapıkaya (Malatya) baraj yerindeki kaya şevlerinin kinematik açıdan değerlendirilmesi - Gurocak, Zulfu; Alemdağ, Selçuk (My University, 2002)
Bu çalışmada, Kapıkaya baraj yerindeki şevlerinin kinematik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, baraj yerinin jeoloji haritası yapılmış, kaya kütlelerinin içerdiği süreksizliklerin mühendislik özellikleri ve temel sondajı karotları incelenmiş, laboratuvar deneyleri için örnekler derlenmiştir. Temel sondajı karotlarına göre baraj yerindeki diyabazlar eklemli kaya kütlesi özelliğindedir. Baraj yerindeki diyabazların içerdiği süreksizlik düzlemlerinin özellikleri incelenmiş, süreksizlik yönelimleri stereografik projeksiyon tekniğiyle değerlendirilmiş ve üç adet ana eklem seti belirlenmiştir. Bu eklem setleri, yakın-orta aralıklı, düşük-çok düşük devamlı, orta derecede geniş, dalgalı pürüzlü, az bozunmuş ve kalsit dolguludur. Makaslama deneyi sonuçlarına göre eklemlerin kohezyonu 9.37 kPa, içsel sürtünme açısı 41o, Barton görgül yenilme kriterine göre ise eklemlerin kohezyonu 50 kPa, içsel sürtünme açısı ise 52o dir. Kapıkaya baraj yerindeki kaya şevleri kinematik analizler ile incelenmiş ve farklı duraysızlık türlerinin gelişebileceği olası şev yönelimleri belirlenmiştir. Bu incelemelere göre baraj yerinde 60o den daha büyük eğim açısına sahip şevlerde düzlemsel kayma, kama türü ve devrilme türü duraysızlık olasılığı belirlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji