III. VE VI. YÜZYILLAR ARASINDA AVRUPA'DA KÖLELİK - ŞANLIBAYRAK, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
İnsanoğlunun kolektif yaşam tarzına geçtiği demir çağından itibaren, kendisine aitgündelik işlerini sürdürebilmesi için, büyük bir iş gücüne ihtiyaç duymuştur. Bu dönemlerdenitibaren başlayan bu ihtiyacı karşılayacak teknolojik gereçlerin yetersiz olması ve işlenecektoprakların bu teknolojik yetersizliğe karşın çok geniş alanları kaplaması, işleyecek insansayısının az olması, zamanla insanların başka insanlara kul ya da daha açık bir kelime ile köleolmasına sebebiyet vermiştir. lkçağ sınırlarına girildikten sonra bu kavram daha da genişleyerek,her alanda hizmet etmek amacıyla efendilerine tam bağımlı insanlar için kullanılan bir terimolmuştur.Bu açıdan bakıldığında ilkçağ toplumlarının en önemli işgücü kaynağı olan köleler, heralanda kullanılabilen, düşünebilen ama hakkı olmayan bir mal statüsünde görülmüştü veefendilerinin her türlü işini yapan, buna karşılık aile dahi kuramayan bir sosyal statüye mecburkılınmışlardı. Mısır medeniyetinde gelişmeye başlayan bu tarzdaki köleci anlayış, Sümerlilerden-Roma imparatorluğuna kadar devam ede gelmiştir. Ortaçağ başlarında da, aynı görüş kabuledilmiş ve bu tarz kölecilik anlayışı Avrupa Germen kavimlerine ve Roma imparatorluğunundevamı olan Bizans imparatorluğuna geçmiştir.Anahtar Kelimeler; Kölelik, Serf, Köle, Köle Hukuku, Azat

The mankind needed a great labour force to do their daily Works from the period thatthe mankind passed to the Iron Age which they passed to the collective life. Then the peoplebecame a slave to the other people because the technological instruments to answer this needtoo little and in spite of this, the fields which would be cultivated were too wide and thenumber of the people wo would cultivate, weren?t enought. After the people passed to theantiquity frontiers, this term expanded and became a term which was used fort he people whowere entire dependent to their masters fort he aim of serving them in the every fields.n this angle of the vision, the slaves who were the most important labors force sourceof the antiquity societies, were seemed in the property that they could be used in the everyfield and also could thing but didn?t have any right. And also they were compelled to thesocial statue that they did every works of their masters but they couldn?t have family. Thisslavery comprehension which started to develop in the Egypt civilization, continued fromSumer to the Rome empire. At the beginnings of the middle age, the same comprehension wasaccepted and the slavery comprehensions passed to the Europe German tribes and theByzantine empire that was the continuation of the Rome empire.Key Words; Slavery, Slave, Serf, The Law of the Slave, Enfranchisement.
3th and 6th centuries between in the Europe slave
Keywords: Tarih