Ferit Edgü’nün Öykülerinde Kendiliğe Çağrı ve Uyanış İzleği - Deveci, Mutlu (My University, 2008)
Bireyi kendisiyle ve yaşamla yüzleştirerek anlamayı ve vicdanı oluşturan kendiliğe çağrı, ahlaki bir bilinçtir. Başkalarıyla birlikte ve “herkes” gibi yaşayan insanı, kendi oluş’a davet eder ve uyanışını sağlar. Ferit Edgü’nün kendiliğe çağrı ve uyanış izleğiyle kotarılmış öyküleri Ben’in varoluşsal görüngüleri olarak değerlendirildi. Öykü kişilerinin “olan” ve “olması gereken” yönlerini açığa çıkaran bu görüngüler, bireyin gündelik yaşamdaki seçim ve sorumlulukları ile ilgilidir.
Keywords: Varoluş; birey; Ferit Edgü; çağdaş türk edebiyatı; tematik analiz; ben; hikaye analizi; benlik bilinci; tema; uyanış