SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ZEKÂ OYUNLARINA İLİŞKİN TUTUMLARININ, BİLME DÜZEYLERİNİN ve KULLANIM SIKLIKLARININ İNCELENMESİ - Ceylan, Alperen; Bozkurt, Eyüp (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarına yönelik tutumlarını, zekâ oyunlarını bilme düzeylerini, kullanım sıklıklarını tespit etmek ve demografik verilere dayalı olarak incelemektir. Araştırmanın örneklemi, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır ilinde görev yapan kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile seçilen 282 sınıf öğretmenidir. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Zekâ Oyunlarına Yönelik Tutum Ölçeği”, “Zekâ Oyunları Bilgi Düzeyi” ve “Zekâ Oyunları Kullanım Sıklığı” Dereceli Puanlama Anahtarları veri toplama araçları ile toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarına yönelik olumlu tutum içeren maddelere kesinlikle katıldıkları, olumsuz tutum içeren maddelere kesinlikle katılmadıkları davranışsal öge içeren maddelere katıldıkları ya da kararsız oldukları görülmüştür. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin demografik verilere göre tutumları incelendiğinde mesleki kıdem ve zekâ oyunları üzerine eğitim alma bakımından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarını bilme düzeyleri ve kullanım sıklığı düzeyleri incelendiğinde ise en çok ve en az bilinen, kullanılan zekâ oyunları şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: Tutum; Sınıf öğretmeni; zekâ oyunları; zekâ oyunlarına yönelik tutum