DETERMINATION OF MINERAL AND TRACE ELEMENT IN SOME MEDICINAL PLANTS IN NORTH REGION OF IRAQ BY SPECTROSCOPIC METHOD - RAMADHAN, MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmanın amacı, Irak'ın kuzey bölgesinde doğal olarak yetişen dereotu (Anethum graveolens L), karanfil (Syzygium aromaticum), kakule (Elettaria cardamomum), karadut (Morus nigra), mazı (Dyer's oak) (Quercus infectoria), fesleğen (Ocimum basilicum L), kekik (Matricaria chamomilla L), nane (Thymus vulgaris L), zencefil (Mentha x piperita L), semizotu (Zingiber officinale), kişniş (Portulaca oleracea L), tarçın (Coriandrum sativum L), papatya (Cinnamomum zeylanicum) gibi on üç tıbbi bitkideki makro mineral; magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), eser elementler; çinko (Zn ), bakır (Cu), demir (Fe), ultra eser elementler; mangan (Mn), kurşun (Pb), nikel (Ni), alüminyum (Al) gibi bazı önemli mineral ve eser elementlerin konsantrosyonunu belirlemektir. Bu amaçla 2016 yılları arasında bu bitkiler Erbil ve çevresinden hasat edildi. Bitki örneklerini parçalamak için optimize edilen şartlar altında mikrodalga parçalama yöntemi uygulandı. Bitki örneklerindeki mineral ve eser elementlerin konsantrasyonları Yüksek Çözünürlüklü Sürekli Işın Kaynaklı Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (HR CS-FAAS) kullanılarak tayin edildi. İncelenen tüm tıbbi bitkilerdeki kalsiyum ve magnezyumun konsantrasyonu tayin edilen diğer elementlerin konsantrasyonundan daha yüksek olduğu gözlendi. Çalışılan tıbbi bitkilerde kalsiyumun sırasıyla en yüksek fesleğen de (5.63 ± 0.36 mg/g) ve magnezyum semizotunda ( 1.37 ± 0.12 mg/g) olduğu, ayrıca bitkilerdeki konsantrasyonu en düşük olan eser elementin tarçınde bakırın (0.38 ± 0.03 µg/g) olduğu bulundu. İncelenen tıbbi bitkilerdeki element seviyelerinin ortalama konsantrasyonlarının azalan sırası bu şekilde bulundu: Ca > Mg > Zn > Fe > Al > Pb > Ni > Mn > Cu.

The aim of this study, to determine the concentrations of some important minerals and trace elements, such as macro mineral; magnesium (Mg), calcium (Ca), trace elements; zinc (Zn), copper (Cu), iron (Fe), ultra-trace elements; manganese (Mn), lead (Pb), nickel (Ni), aluminum (Al), in some of medicinal plants such as dill (Anethum graveolens L), clove (Syzygium aromaticum), cardamom (Elettaria cardamomum), black mulberry (Morus nigra), oak galls (Dyer's Oak) (Quercus infectoria), basil (Ocimum basilicum L), chamomile (Matricaria chamomilla L), thyme (Thymus vulgaris L), peppermint (Mentha x piperita L), ginger (Zingiber officinale), purslane (Portulaca oleracea L), coriander (Coriandrum sativum L), cinnamon (Cinnamomum zeylanicum), some of these plants which naturally grown in the Northern Region Iraq. For this purpose, during 2016 these plants were harvested from around Erbil. Microwave digestion procedure was applied under optimized conditions for digesting sample of plants. Concentrations of minerals and trace elements in sample of plants were determined by using High Resolution Continuum Source Flame Atomic Absorption Spectrometry (HR CS-FAAS). Calcium and magnesium observed with the highest concentration in all the medicinal plants studied as compared to other trace elements recorded. The studied medicinal plants were found calcium in basil ( 5.63 ± 0.36 mg/g) and magnesium in purslane ( 1.37 ± 0.12 mg/g ) respectively, Also copper ( 0.38 ± 0.03 µg/g ) in Cinnamon was found to be the lowest concentration in all the medicinal plants studied as compared to other trace elements recorded. Decreasing sequence of the mean concentrations of the minerals and trace elements levels in medicinal plants studied were found in this orders: Ca > Mg > Zn > Fe > Al > Pb > Ni > Mn > Cu.
Irak'ın kuzeyindeki bazı tıbbi bitkilerdeki mineral ve eser elementlerin spektroskopik yöntemle ile tayini
Keywords: Kimya