ŞİFALI BİTKİLERDE TOPLAM ALFA VE TOPLAM BETA RADYOAKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ - ŞAHİN, SULTAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ŞİFALI BİTKİLERDE TOPLAM ALFA ve TOPLAM BETA RADYOAKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ Sultan ŞAHİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 66 Tatlandırıcı olarak veya şifa bulmak amacıyla tüketilen ve şifalı bitki olarak adlandırılan; 49 çeşit bitkinin radyoaktivite konsantrasyonları incelendi. Numuneler, kül haline getirilerek sayıma hazırlandı; toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite konsantrasyonları belirlendi. Toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite konsantrasyonları sırasıyla, ZnS(Ag) ve betaya hassas plastik sintilatör kullanılarak belirlendi. Sonuçlar, şifalı bitkilerin radyoaktivite seviyelerine etki eden faktörleri göz önünde bulundurularak yorumlandı. Bitkinin yetiştiği bölgenin jeolojik yapısı, toprak türü bitkinin radyoaktivite konsantrasyonu üzerinde etkili faktörler olduğu kabul edilerek, bu çalışmada elde edilen sonuçlar, literatürdeki benzer çalışmaların sonuçlan ile uyum içerisinde olduğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: Şifalı Bitki, Radyoaktivite, Radyasyon. VIII
Determination of the gross alpha and the gross beta radioactivities in curative plants
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering