FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENCİ TAKIMLARI BAŞARI BÖLÜMLERİ TEKNİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - Arslan, Ayten; Zengin, Raşit (My University, 2016)
Bu araştırma, ilköğretim fen bilgisi öğretmen adaylarının fen öğretimi laboratuar uygulamaları dersi konularında, işbirlikli öğrenme yöntemine dayalı Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri (ÖTBB) tekniğinin uygulama sürecine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2014-2015 eğitim öğretim yılında Elazığ ili Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıfında öğrenim gören toplam 28 öğretmen adayı üzerinde yapılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının görüşlerini belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama aşaması sekiz hafta sürmüştür. Dersler, ÖTBB tekniğine uygun olarak işlenmiştir. Uygulama sonunda, gönüllü 24 öğretmen adayı ile görüşmeler yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Araştırma verileri açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen verilere içerik analizi yapılarak temalar oluşturulmuştur. Ayrıca verilerin analizinde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmen adayları, fizik ve fizik laboratuarına yönelik tutumlarının olumlu yönde değiştiğini, bu teknikle sosyal becerilerinin geliştiğini belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının birçoğu ÖTBB tekniğinin öğrenmelerini kolaylaştırdığını, derslerin daha eğlenceli geçtiğini, fizik ve fizik laboratuarı korkularının azaldığını belirtmişlerdir. Bazı öğretmen adayları ise iletişim becerilerinin ve sorumluluk duygularının arttığını, öğrendikleri bilgilerin daha kalıcı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler, ÖTBB tekniğine göre işlenen derslerde bazı olumsuzlukların da ortaya çıktığı hususunda görüş bildirmişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre şu tavsiyeler uygun görülmektedir. İşbirlikli öğrenme yönteminin ÖTBB tekniğinin olumlu etkilerine bakıldığında diğer işbirlikli öğrenme tekniklerinin sosyal ve bilimsel beceriler üzerindeki etkileri hakkında öğrenci görüşleri araştırılabilir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları