Huzursuz Bacak Sendromu Olan Hastalarda Aleksitimi ve Diğer Ruhsal Semptomlar - Gürok, Mehmet Gürkan; Balgetir, Ferhat; Yildiz, Sevler; Tabara, Muhammed Fatih (My University, 2024)
Amaç: Huzursuz bacak sendromu (HBS) psikiyatrik komorbiditelerin de eşlik edebildiği nörolojik bir uyku bozukluğudur. Bu çalışmada, HBS tanılı hastalarda aleksitimi düzeylerinin yanı sıra, anksiyete ve depresyon seviyeleri de incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Yapılan bu çalışmada 30 sağlıklı kontrol grubu ile 32 huzursuz bacak sendromu tanısı olan ancak tedavi görmeyen hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 (TAÖ-20), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı. Bulgular: Hasta grubunun BAÖ ve BDÖ skorları kontrol grubununkinden anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla p<0.05 ve p<0.05). Hasta grubunun TAÖ-20 skorları kontrol grubununkinden anlamlı derecede yüksekti. Değişkenler arasındaki korelasyon incelendiğinde, sadece hastalık süresi ile BDS arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu bulunmuştur (r=-0.397, p=0.025). Sonuç: Sonuç olarak, hasta grubunun kontrol grubuna oranla daha aleksitimik olduğu ve duygularını tanımlamakta güçlük çeken kişiler olduğu saptandı. HBS hastaları aynı zamanda daha yüksek depresyon ve anksiyete puanlarına sahiptir. Bu nedenle, bu hastaların tedavi süresince anksiyete ile depresyon seviyelerinin de takip edilmesinin faydalı olacağını söyleyebiliriz.
Keywords: Depresyon; anksiyete; Huzursuz bacak sendromu; aleksitimi