Uzun Kısa Vadeli Bellek Yöntemi ile Havayolu Yolcu Tahmini - Dursun, Omer Osman; Toraman, Suat (My University, 2021)
Havayolu taşımacılığında uçuş operasyonlarının planlanması önemlidir. Uçuş operasyoları planlanırken en önemli unsur yolcu sayısıdır. Yolcu sayısını belirli bir zaman dilimi için tahmin etmek, havayolu firmasının planlamalarını daha uygun bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olabileceği gibi maliyetten de tasarruf etmelerini sağlayacaktır. Çalışmada, uzun kısa vadeli bellek (LSTM) yöntemi kullanılarak havayolu yolcu sayısı tahmin edilmiştir. Elazığ Havalimanına ait yolcu sayısı Vanilla LSTM yöntemi kullanılarak tahminleme gerçekleştirilmiştir. Önerilen yöntem ile Elazığ Havalimanına ait yolcu sayısı tahminlemesinde ortalama kare hata (MSE) sıfıra yakın ve karekök ortalama karesel hata (RMSE) 0.02 olarak bulunmuştur. Deneysel sonuçlar önerilen yaklaşımın havayolu yolcu tahminine katkı sağlayabileceğini göstermiştir.
Keywords: Havayolu yolcu tahmini; Tekrarlayan sinir ağları; Uzun kısa vadeli bellek