Poli[2 – (p – Brom Fenil) 1,3 – Dioksalan – 4 – il] Metil Akrilat Kopolimerlerinin Sentezi, Karakterizasyonu,ve Fiziksel Özelliklerinin İncelenmesi - İlter, Zülfiye; Alhanlı, Ferhat; Yılmaz, Serpil (Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada öncelikle [2 – (p – brom fenil)  1,3 – dioksalan  – 4 – il] metil akrilat monomeri (PBPhDMA) sentezlendi. Sentezlenen monomer serbest radikalik yoldan polimerleştirildi. Monomerin, Akrilonitril (AN) ve Stiren (St) ile kopolimerleri elde edildi. Sentezlenen bütün yapılar FT-IR, 1H-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Polimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC, termal kararlılıkları TGA ile araştırıldı. Polimerlerin molekül ağırlıkları GPC ile belirlendi. Poli (PBPhDMA – ko – AN)kopolimerine ait reaktivite oranları Kelen-Tudos ve Fineman –Ross Yöntemleri kullanılarak bulundu.

In this work, Poly [2 – (p – bromophenyl)  1,3 – dioxolane  – 4 – yl] methyl acrylate(PBPhDMA) was first synthesized. The synthesized monomer was polimerized by free radicalic polimerization. Copolymers of monomers, acrylonitrile (AN) and styrene (St) were prepared. All the structures synthesized were caharacterized by FT-IR, and 1H-NMR techniques.Thermal behaviors of polymers and glass transition temparatures were measured by DSC and TGA. The polymers of average molecular weights were measured by GPC. Poly (PBPhDMA – co – AN) reactivity ratios were calculated according to the general copolymerization equation using Kelen-Tüdõs and Finemann–Ross linearization methods.
Synthesis, Characterization and Physical Properties of Poly [2- (p-Bromophenyl) 1,3-Dioxalane-4-yl] Methyl Acrylate Copolymers
Keywords: Engineering; Mühendislik