Buzağıların göbek enfeksiyonlarında postoperatif adezyonların önlenmesinde Polyethylene Glycol'ün kullanılması - Durgun, Taner; Karabulut, Enis; Ünsaldı, Sami; Han, Cengiz M. (My University, 1997)
Bu çalışmada; F.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğinde göbek enfeksiyonu operasyonu yapılan yirmi adet buzağıda postoperatif adezyonlann önlenmesi için % 5 Polyethylene Glycol 4000, 100 cc / 10 kg İ.P. uygulandı. Operasyondan sonra; ensizyon çizgisinde test solüsyonunun çok az sızdığı, bir kaç saat sonra sızıntının durduğu gözlendi. On gün sonra dikişler alındığında ensizyon çizgisinin tamamen iyileştiği saptandı. Bir ay süre ile kendi ahırlarında kontrol edilen hayvanlarda peritonitise ilişkin herhangi bir bulgu saptanmadı.
Keywords: Buzağı; enfeksiyon; polietilen glikol; ameliyat sonrası komplikasyonlar; göbek kordonu; yapışma