Elazığ Şehrinde Hırsızlık Suç Dağılışı ve Özellikleri - Karakas, Erdal (My University, 2004)
Bugün hem sanayileşmiş hem de gelişmekte olan ülke şehirleri suç gibi bir çok şehir sorunuyla karşı karşıyadır. Suç insana has bir olay olduğundan arazide (alanda) dağılım gösterir. Bu çalışmamızda alanın suçlar için nasıl bir faktör olabildiğini, niçin bazı alanlarda suç oranının yüksek olduğunu saptamaya çalıştık. Bu amaçla GIS (Geographic Information System) ortamında Elazığ kentindeki hırsızlık suçlarının genel ve suç tipine göre dağılış haritaları yapıldı. Suç dağılışı ay, gün, saat, gibi değişkenlere göre ele alınmış, şehirdeki hırsızlık suçlarının dağılışı, şehrin mekansal arazi kullanımı (city landuse) ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın verileri Elazığ şehrindeki suç dağılışı ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla 2001 yılı karakol suç kayıtlarından derlendi. Sonuçta Elazığ şehrindeki hırsızlık suç dağılışı ve yoğunluğunda şehir içi arazi kullanım özelliğine bağlı olarak farklılaşmaların olduğu tespit edilmiş, merkezi iş sahası sağlık ve sanayi fonksiyon alanlarının ön plana çıktığı görülmüştür. Bu araştırmadaki yöntem ve bulgular; hızlı, etkin ve doğru analizler yapılmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında suçların yoğunlaştığı mekanların özelliğinin ortaya çıkarılmasıyla, suçun coğrafi mekanla ilişkilendirilmesi, önlenmesi ve şehir güvenliğinin sağlanması açısından önemli katkılarda bulunacaktır
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Kentsel Çalışmalar