BULANIK MODEL REFERANS ÖĞRENMELİ DENETİM - KARADUMAN, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK MODEL REFERANS ÖĞRENMELİ DENETİM Özgür KARADUMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa: 61 Bulanık Model Referans Öğrenmeli Denetim (BMRÖD), bulanık denetleyicilerin tasarımı için sistematik tasarım prosedürü sağlayan bir yöntemdir. Çoğu klasik bulanık denetim sisteminde, üyelik fonksiyonlarının bazı parametreleri deneme-yanılma yöntemi ile belirlenir. Buna karşın, BMRÖD metodunda, bu parametreler bir öğrenme mekanizması ile belirlenir. Bu tezde, BMRÖD metodu incelenmiş, roket hız kontrolüne, ABS fren sistemine ve kargo gemisi dümen denetimine başarılı bir şekilde uygulanmış ve benzetim sonuçlan sunulmuştur. İncelemeler sırasında, BMRÖD sisteminde kullanılan giriş kazançlarının denetim performansı üzerinde çok etkili olduğu ve bu kazançların belirlenmesi için sistematik bir yolun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada, iyi bir denetim performansı sağlayacak kazançların bulunması için bir Genetik Algoritma (GA) kullanılmıştır. Sunulan denetim yapısının etkinliğini gösteren benzetim sonuçları tezde verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Bulanık mantık, öğrenmeli denetim, öğrenme mekanizması, model referans denetim, genetik algoritmalar. VIII
Fuzzy model reference learning control
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering