TİP 1 DİABETES MELLİTUSLU ERGENLERDE MOTİVASYONEL GÖRÜŞMENİN ÖZ ETKİLİLİK DÜZEYLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENESİ - EVCİMEN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Amaç: Bu çalışma tip 1 diyabetli ergenlerde motivasyonel görüşme tekniği temelli diyabet öz yönetimi eğitiminin öz etkililik, sağlıklı yaşam biçimi davranışı geliştirme ve HbA1c düzeylerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Yarı deneysel desende, tek grupta ön test son test düzeneğinde yapılan bu çalışma Şubat-Temmuz 2017 tarihleri arasında Elazığ il merkezinde oturan 11-18 yaş arası tip 1 diyabeti bulunan 66 ergen hasta ile yürütülmüştür. Çalışma boyunca sekiz gruba ayrılan ergenlere altı seanslık motivasyonel görüşme temelli diyabet öz yönetim eğitimi uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında sosyo demografik özellikler soru formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) ve Öz Etkililik Ölçeği (ÖEÖ) kullanılmış olup, eğitim öncesi ve sonrası katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanında bağımlı gruplarda t testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 14.75±2.03 olup katılımcıların %56.1' i kız ve %57.6'sı lisede okumaktadır. Motivasyonel görüşme sonrası ergenlerin SYBDÖ ve ÖEÖ toplam puan ortalamalarında anlamlı bir artış olduğu saptanmıştır (p<0.05). HbA1c ortalamalarında motivasyonel görüşme sonrasında düşüş olduğu ancak anlamlı bir fark oluşturmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç: Motivasyonel görüşmenin tip 1 diyabet yönetiminde öz etkililiği artırdığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında gelişim sağladığı ve metabolik kontrolün sağlanmasında etkili olduğu görülmüştür.

Aim: This study was conducted to investigate the effect of motivational interview technique based diabetes self-management education on self-efficacy, healthy lifestyle behavior and HbA1c levels in adolescents with type 1 diabetes. Method: This study was carried out on a semi-experimental design, pre-test post-test in one group. This study was carried out with 66 adolescent patients with type 1 diabetes between 11-18 years in Elazığ province center between February-July 2017. During the study, six sessions of motivational interview based diabetes self-management training were administered to eight groups of adolescents. Socio demographic questionnaire, Healthy Lifestyle Behavior Scale (HLBS) and Self-efficacy Scale (SES) were used in the data collection and they were applied before and after the training. Mean, percentile,corelation and t test were applied in the evaluation of the data. Findings:The average age of the participants was 14.75 ± 2.03, 56.1% of the participants were girls and 57.6% were high school students.There was a significant increase in the mean total score of the HLBS and SES scores (p <0.05). The mean HbA1c was found to decrease after motivational interview but not to make any significant difference (p> 0.05).Mean decline in HbA1c level after the motivational interview, but does not constitute a significant difference was found (p>0.05). Result: Motivational interviewing the management of type 1 diabetes, which increase self-efficacy, which enables the development of healthy lifestyle behaviors and has been shownto be effective in achieving metabolic control.
Investigation of the effect of motivational interview on self efficacy levels in adolescents with TYPE 1 diabetes mellitus
Keywords: Hemşirelik