Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman ( F1 ) ve Sakız x Morkaraman ( F1 ) melezi kuzularda verim özellikleri - Akcan, Abdulkadir; Özbey, Orhan (My University, 1997)
Büyüme, besi performansı, yemden yararlanma kabiliyeti ve karkas özelliklerini Üncelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada tesbit edilen veriler; süt emme döneminde 25 baş Morkaraman, 25 baş SaKız x Morkaraman $(F_1)$ ve 21 baş Kıvırcık x Morkaraman $(F_1)$ melezi kuzudan; süt kesiminden sonraki besi döneminde; 7 baş Morkaraman, 9 baş Sakız x Morkaraman $(F_1)$ ve 8 baş Kıvırcık x Morkaraman $(F_1)$ melezi erkek kuzudan ve karkas özellikleri için ise her genotipten 5'er erkek kuzudan elde edilmiştir. Besiye alınan erkek kuzulara kuru yonca ve konsantre yem ad-libitum olarak verilmiştir. Kuzuların doğum, 15, 30, 45, 60, 75, 90 ve 105. gün ağırlıklarına genotip, cinsiyet, doğum tipi ve ana yaşı gibi faktörlerin etkileri En Küçük Kareler Metodu ile incelenmiş ve besi ve karkas özellikleri ile vücut ölçüleri bakımından grup karşılaştırmalarında variyans analizi ve grupların özel karşılaştırılmasında Duncan testi uygulanmıştır. Morkaraman, Sakız x Morkaraman $(F_1)$ ve Kıvırcık x Morkaraman $(F_1)$ melezi kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.25, 3.25 ve 3.26 kg; sütten kesim ağırlığı (105. gün yaşı) 17.71, 17.71 ve 17.69 kg; doğumdan itibaren süt kesimine kadar günlük canlı ağırlık artışı 137.6, 137.64 ve 137.46 g ve süt kesimine kadarki dönemde yaşama gücü % 60.0, % 76.0 ve % 71.4 olmuştur. Kuzular yaklaşık 20 kg canlı ağırlıkta besiye alınmış ve 45 kg'a kadar beslenmişlerdir. Bu dönemdeki günlük ortalama canlı ağırlık artışı, Morkaraman kuzularda 210.71 g; Sakız x Morkaraman $(F_1)$ melez kuzularda 224.34 g; Kıvırcık x Morkaraman $(F_1)$ melezi kuzularında 253.32 g. bulunmuştur. Aynı dönemde 1 kg canlı ağırlık artışı için konsantre yem ve kuru yonca tüketimi grup sırasına göre 4.31 ve 2.16 kg; 3.88 ve 1.98 kg; 3.40 ve 1.70 kg olarak hesaplanmıştır. Kuzular yaklaşık 45 kg kesim ağırlığında kesilerek kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Morkaraman, Sakız x Morkaraman $(F_1)$ ve Kıvırcık x Morkaraman $(F_1)$ melezi kuzularda sırasıyla soğuk karkas ağırlığı 23.05, 22.31 ve 22.48 kg, karkas randımanı % 50.52, 48.53 ve 48.70, karkasta et oranı % 43.18, 47.50 ve 42.31, karkasta yağ oranı % 20.71, 22.77 ve 20.55, karkasta kemik oranı % 14.99, 16.67 ve 15.10, kuyruk yağı oranı % 9-28, 4.32 ve 5.93, beden uzunluğu 58.70, 63.30 ve 59.40 cm, göğüs çevresi 76.03, 77.49 ve 76.54 cm, MLD kesit alanı 11.58, 12.54 ve 10.24 cm2 ve sırt yağı kalmığı 3.92, 4.04 ve 6.42 mm tesbit edilmiştir. Melez genotip gruplarında kuyruk yağı miktarı azalma gösterirken, sırt yağı kalınlığı miktarında ise artış gözlenmiştir.
01.06.1997
Keywords: Veterinerlik