CELAL NURİ'NİN İTTİHAD-I İSLAM ADLI ESERİNİN TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - DER, HALİME (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada II. Meşrutiyet ve sonraki dönemlerin önemli simalarından biri olan Celal Nuri'nin İttihad-ı İslam adlı eserinin tahlil ve değerlendirilmesi yapılmıştır.Seçkin ve eğitimli bir aileden gelen Celal Nuri, avukatlık mesleğini yapmayıp gazetecilikle uğraşmıştır. Kaleme aldığı kitaplar ve makaleleriyle devrin önemli gelişmeleri hakkında bilgi verip, kendince çözüm önerileri sunmuştur.İttihad-ı İslam adlı eserinde çeşitli bölgelerde yaşayan Müslümanlar hakkında bilgi vermekte ve güçsüz devletlerin güçlü devletler tarafından nasıl sömürüldüğüne dikkat çekmektedir. Tahlil ve değerlendirmesini yaptığımız eserde Pan-Cemenizm, Pan-Slawizm gibi cereyanlara karşı Pan-İslamizm yapılması gerektiğini savunmaktadır. İşte bu İslam Birliğinin oluşturulması noktasında Arapça'nın korunmasına dikkat çekmekte hilafet, hac ve eğitimin İttihad-ı İslam noktasının vazgeçilmez unsurları olduğunu ifade etmektedir.Çalışma konumuz olan eserde Celal Nuri'nin yaşadığı dönemle ilgili genel bir malumat elde edebiliriz.

In this work, it is analyzed and assessed that İttihad_ı İslam work created by Celal Nuri who is the second constitutional monarchy and subsequent important personality.Celal Nuri who came from exclusive and literate family, didn?t work as a lawyer but worked as a journalist. With his written out essays and books he has giving important developments and presented resolution advisory about that turn.In his work of art which is called İttihad_ı İslam, He has giving information about Muslims who are living around various regions and attracted attention to how those people were being exploited by powerful governments. In this work of art which we have analyzed and assessed, He advocated Pan-Islamic Partisanship against Pan-German partisanship and Pan-slav partisanship. Here at the point of Islamic union, he calls attention to Arabic Language and represented that indispensable elements of Ittihad_ı Islam (Islamic Cooperation) are caliphate, haj (pilgrimage) and education .In our work of art we can achieve cognizance (information) about a term which Celal Nuri is lived.
Post graduate thesis analyzing and assessment of İttihad-i İslam work created by Celal Nuri
Keywords: Tarih