Keban Baraj Gölünde Yaşayan Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L., 1758)’de Bazı Büyüme Parametreleri - Çalta, Metin; Düşükcan, Mustafa; Sayın, Burcu (Fırat University, 2018)
Bu çalışma Elazığ Keban Baraj Gölü'ndeki aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758)’in yaş ve büyümesini belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla, balık örnekleri 20-40 mm göz açıklığındaki galsama ağlarını kullanarak Keban Baraj Gölü seti yakınındaki alanlardan Kasım 2016-Aralık 2016 döneminde yakalandı. Çalışmada, toplam 120 adet aynalı sazan (54 dişi ve 66 erkek) incelendi. İncelenen balıkların yaşları 2-8 yıl, toplam boyları 21,5-37,5 cm ve vücut ağırlıkları 172,66-789,17 g arasında değişim gösterdi. C. carpio’nun toplam boy-vücut ağırlığı arasında doğrusal olmayan bir ilişki bulundu (W=0,0135×TL3.0403; r2=0.9724). Büyüme parametreleri olan L?, k, t0, tmax, büyüme performans indeksi (?) ve kondisyon faktörü (Cf) sırasıyla 43,09 cm; 0,176 yıl-1 ; -2,423 yıl; 17 yıl, 2,51 ve 1,62 olarak hesaplandı. Von Bertanlanffy Büyüme Fonksiyonu Lt = 43,09*[1-e -0,176(t+2,423)] olarak belirlendi. Aynalı sazanın Keban Baraj Gölü'ndeki mutlak, oransal ve anlık büyüme değerleri 2-3 yaş aralığında en yüksek olup, bunu 3-4 yaş aralığı takip etmiştir. Ancak değerler 4 yaşından sonra düşmeye başladı.

This study was aimed to determine the age and growth of mirror carp (Cyprinus carpio L., 1758) population of Keban Dam Lake, Elazığ, Turkey. For this purpose, the fish samples were obtained from the area near the set of Keban Dam Lake by using 20-40 mm mesh size gill nets from November 2016 to December 2016. 120 mirror carps (54 females and 66 males) were examined in the present study. They ranged from 2 to 8 in age, from 21.50 to 37.50 cm in total length and from 172.66 to 789.17 g in body weight. A nonlinear relationship was found between the total length and weight of C. carpio (W=0.0135*TL3.0403; r2=0.9724). The growth parameters were estimated as 43.09 cm for L?, 0.176 years-1 for k, -2.423 years for t0, 17 years for tmax , 2.51 for the growth performance index (?) and 1.62 for condition factor (Cf). The age-at-length data fitted to the Von Bertalanffy Growth Function was determined as Lt=43.09*[1-e-0.176(t+2.423)]. The absolute, relative and instantaneous growth values of mirror carp from Keban Dam Lake were the highest in the age range of 2-3, followed by the age range of 3-4. However, the values started to decrease after age 4.
Some Population Parameters of Mirror Carp (Cyprinus carpio L., 1758) Living in Keban Dam Lake, Elazığ, TURKEY
Keywords: Engineering; Mühendislik