ÜRİNER SİSTEM İNFEKSİYONLU OLGULARDAN İZOLE EDİLEN ESCHERİCHİA COLİ SUŞLARINDA SİPROFLOKSASİN, TRİMETOPRİM-SULFAMETOKSAZOL DİRENCİ VE GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA LAKTAMAZ SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI - ÖZDEN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışma üriner sistem infeksiyonu (ÜSÎ) tanısı konmuş hastaların idrar kültürlerinden izole edilen Escherichia coli (E. colî) suşlannda siprofloksasin ve trimetoprim-sulfametoksazol (kotrimoksazol) direnci ve bu suşlarda Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (ESBL) sıklığını saptamak amacı ile yapıldı. Çalışma kapsamına, 1 Kasım 2000-1 Eylül 2001 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi polikliniklerinden ve CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) kriterlerine göre hastane infeksiyonu tanısı almış yatan hastalardan üriner sistem infeksiyonu tanısı konulan hastalar alındı. İzole edilen suşlann identifikasyonu rutin mikrobiyolojik yöntemlerle yapıldı. Siprofloksasin ve kotrimoksazole duyarlılıkları National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) önerilerine göre mikrodilüsyon yöntemi ile araştırıldı (51). ESBL saptanması için çift disk sinerji testi (ÇDST) yapıldı. Çalışmaya alınan 200 E. coli susunun 49'unun (%24.5) siprofloksasine, 1223 sinin (%61) ise kotrimoksazole dirençli olduğu belirlendi. Kotrimoksazol direncinin, siprofloksasin direncine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Suşlann siprofloksasin ve kotrimoksazol için MIC50 ve MIC90 değerleri sırasıyla 0.5 ve 32, 8/152 ve 32/608 idi. Siprofloksasin direnci, toplum kökenli suşlarda %18.3, hastane kökenlilerde %33.7; kotrimoksazol direnci toplum kökenlilerde %56.6, hastane kökenlilerde % 67.5 oranında saptandı. Hastane kökenli suşlarda siprofloksasin direnci, toplum kökenli suşlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Değerlendirmeye alınan 200 E. coli susunun 27'sinde ESBL pozitifliği saptandı. Toplum kökenli E. coli suşlannın %8.3'ünde, hastane kökenli suşlann %21.2'sinde tüm suşlann %13.5'unda ESBL pozitifliği saptandı. Toplum kökenli suşlarda ESBL pozitifliği, hastane kökenli suşlara göre düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). ESBL pozitifliği ve siprofloksasin + kotrimoksazolün birlikte dirençli olduğu suş oranı % 6.5 olarak saptandı. Sonuç olarak, toplum kökenli suşlarla oluşan ÜSİ'lerin tedavisinde olanak varsa kültür antibiyogram sonuçlarına göre davranılması ve ESBL testinin yapılması önerilebilir. Hastane kökenli suşlarla ohışan ÜSİ'lerin tedavisinde mutlaka kültür- antibiyogram sonuçlarına göre tedaviye başlamanın gerekli olduğu ve rutinduyarlılık testlerinin ESBL saptamaya yönelik testleri de kapsaması gerektiği düşünülmektedir. Toplum kökenli ÜSİ'lerin ampirik tedavisinde kotrimoksazolün alternatifi siprofioksasin olmaktan uzak görülmektedir. Anahtar Kelimeler: E. colî, üriner sistem Meksiyonları, sîprofloksasîn,trimetoprim- sulfametoksazol, MIC, ESBL ABSTRACT This study was performed to determine the resistance of E. coli strains to ciprofloxacin and trimethoprim-sulfamethoxazole in which the bacteria were isolated from urine cultures of patients with urinary tract infections, and to documented the Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) frequency in these strains. Between November 1, 2000- September 1, 2001, patients diagnosed with urinary tract infections were included into the study. They were selected among the patients that were hospitalized due to nosocomial infection according to the criteria of CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) and diagnosed in outpatient clinics of Fırat University Medical Faculty. The identification of the isolated strains was performed by routine microbiological methods. The sensitivity against ciprofloxacin and cotrimoxazole was given search by microduution method as recommended by National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) (51). Double Disk Synergy Test (DDST) was given to determine ESBL. Of the 200 E. coli strains included into the study, 49 (24.5%) revealed resistance to ciprofloxacin whereas, 122 (61%) showed resistance to cotrimoxazole. Resistance to the latter (cotrimoxazole) is found significantly higher than for ciprofloxacin, statistically (p<0.05). MIC50 and MIC90 values for ciprofloxacin and cotrimoxazole of strains were 0.5 and 32, 8/152 and 32/608 respectively. Ciprofloxacin resistance was found to be 18.3% at community acquired strains and 33.7% on nosocomial; where cotrimoxazole resistance being 56.6% community acquired and 67.5% nosocomial Ciprofloxacin resistance at nosocomial strains are found to be higher statistically compared to community acquired strains (p

duyarlılık testlerinin ESBL saptamaya yönelik testleri de kapsaması gerektiği düşünülmektedir. Toplum kökenli ÜSİ'lerin ampirik tedavisinde kotrimoksazolün alternatifi siprofioksasin olmaktan uzak görülmektedir. Anahtar Kelimeler: E. colî, üriner sistem Meksiyonları, sîprofloksasîn,trimetoprim- sulfametoksazol, MIC, ESBL ABSTRACT This study was performed to determine the resistance of E. coli strains to ciprofloxacin and trimethoprim-sulfamethoxazole in which the bacteria were isolated from urine cultures of patients with urinary tract infections, and to documented the Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) frequency in these strains. Between November 1, 2000- September 1, 2001, patients diagnosed with urinary tract infections were included into the study. They were selected among the patients that were hospitalized due to nosocomial infection according to the criteria of CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) and diagnosed in outpatient clinics of Fırat University Medical Faculty. The identification of the isolated strains was performed by routine microbiological methods. The sensitivity against ciprofloxacin and cotrimoxazole was given search by microduution method as recommended by National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) (51). Double Disk Synergy Test (DDST) was given to determine ESBL. Of the 200 E. coli strains included into the study, 49 (24.5%) revealed resistance to ciprofloxacin whereas, 122 (61%) showed resistance to cotrimoxazole. Resistance to the latter (cotrimoxazole) is found significantly higher than for ciprofloxacin, statistically (p<0.05). MIC50 and MIC90 values for ciprofloxacin and cotrimoxazole of strains were 0.5 and 32, 8/152 and 32/608 respectively. Ciprofloxacin resistance was found to be 18.3% at community acquired strains and 33.7% on nosocomial; where cotrimoxazole resistance being 56.6% community acquired and 67.5% nosocomial Ciprofloxacin resistance at nosocomial strains are found to be higher statistically compared to community acquired strains (p
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology