ELAZIĞ SİYASAL YÖNELİMİNİN 1983-2023 YILLARI ARASINDA YAPILAN GENEL SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - Yıldırak, Kerem (Fırat University, 2024)
Demokratik siyasetin öncüllerinden olan siyasal katılım davranışı iktidarın meşruluğunun temelini oluşturur. İktidar bu temel ile siyasal alanı genişleterek toplumun tüm kesimlerine ulaşmanın yollarını arar. Bu döngüsel mekanizma iktidar ve toplum/seçmen arasında süreklilik doğurarak siyasal eğilimlerin yönünü belirler. Eğilimlerin resmileşmesinin yolu da seçimlerin gerçekleşmesi ile vücut bulur. Bu çalışmanın amacı, 1983 genel seçimlerinden günümüze kadar gerçekleştirilmiş seçimlerin sonuçları neticesinde Elazığ’ın siyasal eğilimine ışık tutmaktır. Nitel araştırma yöntemi çatısı altında doküman analizi yapılarak, TÜİK’ten alınan resmi oranlar içerik analizine tabi tutulmuştur. Elâzığ siyasetinde sağ eğilimin yoğun olduğu görülmüş ve siyasal aktörlerin seçimlerdeki eğilimini etkilemiştir. Öte yandan sol yönelimin Elâzığ siyasetinde çok fazla yer almadığına ulaşılmıştır. İldeki seçim sonuçlarının genel seçimler ile zaman zaman benzerlik/farklılık gösterdiği görülmüştür.
Evaluatıon of Elazıg's Polıtıcal Dırectıon Accordıng to The Results of The General Electıon Between 1983-2023
Keywords: Early Modern History (Other); Yeniçağ Tarihi (Diğer)