Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi' ne başvuran gebelerde servikal Chlamydia trachomatis sıklığının araştırılması - Kizirgil, Ahmet; Şimşek, Mehmet; Kalkan, Ahmet; Ataş, Fatma; Aşçı, Zülal (My University, 1999)
Bu çalışmanın amacı, gebelerde Chlamydia trachomatis infeksiyonu prevalansını saptamak idi. Yüzkırkdokuz gebe kadında ELİSA ile servikal C. trachomatis infeksiyonu araştırıldı. Hastalar genitoüriner belirti ve bulgularına göre gruplandırıldı. Semptomatik hastalardan alınan 95 örneğin 16'sında (%16.8), asemptomatik hastalardan alman 54 örneğin üçünde (%5.6) C. trachomatis antijeni saptandı. Bütün gebelerdeki klamidyal antijen bulunma oranı %12.8 olarak saptandı. Gebelik dönemleri arasında C. trachomatis bulunma sıklığı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05).
Keywords: Yaygınlık; ELISA; Gebelik; Enzim bağlı immünosorbent tayini; Antijenler; bakteriyel; Serviks uteri; Chlamydia enfeksiyonları; Chlamydia trachomatis