Malatya’da sporun yaygınlaştırılması açısından spor tesislerinin yeterlilik düzeyinin incelenmesi - Karataş, Özgür; Yücel, Ali Serdar; Karademir, Tamer; Karakaya, Yunus Emre (My University, 2011)
Sporu oluşturan bileşenlerden biri de spor tesisleridir.Topluma en iyi şekilde spor hizmeti verilmesindespor tesislerinin niteliği önemli bir kriterdir. Sporunyaygınlaştırılmasında spor tesislerinin sayı veçeşitliliğinin, toplumun spora ilişkin beklenti veihtiyaçlarının belli bir politika çerçevesinde ele alınmasıgerekmektedir. Bu araştırmanın amacı; Malatya’dasporun yayınlaştırılmasında spor tesislerinin yeterlilikdüzeyi ve halkın spor eğiliminin incelenmesidir. Buçalışmaya Malatya il merkezinde bulunan değişikmeslek, yaş ve cinsiyet gruplarından oluşan toplam2020 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılandeneklere anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerindeğerlendirilmesinde frekans ve yüzde dağılımlarıhesaplanarak değişkenler arasında ilişki olup olmadığıKi-Kare testi uygulanarak test edilmiştir. Araştırmasonucunda, Malatya’da yaşayan halkın çoğunluğununspora ilgi duyduğu, ilgi duyulan spor branşları arasındafutbolun ilk sırada yer aldığı, spor yapılmasına engelteşkil eden etmenlerin başında yeterli spor tesisininolmamasının yer aldığı, kamu kurum ve kuruluşlarınyeterince spor tesislerine sahip olmadığı tespit edilmiştir.Ayrıca Malatya‘da kitle sporunun yaygınlaştırılması içinspor tesislerinin ve spor kulüplerinin sayısının arttırılmasıgerektiği, halkın ilgisini çekecek spor organizasyonlarınındüzenlenmesi ve mahallelerde semt sahalarının sayısınınartırılmasının önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Spor Bilimleri