Öğretmenlerde Mutluluk ve İyimserlik Üzerine Bir Araştırma - Genç, Hulisi; Altuntaş, Serkan; Şahin, Yahya Şahin (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin mutluluk ve iyimserlik düzeyleri arasındakiilişkiyi incelemek ve cinsiyet, branş, mesleki saygınlık düşüncesi, mesleği sevme vekitap okuma durumu değişkenlerine göre mutluluğun anlamlı şekilde farklılaşıpfarklılaşmadığını araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, 540 (315’i kadın, 225’ierkek) branş öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışmada, veri toplama araçları olarakaraştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” “Oxford Mutluluk Ölçeği KısaFormu” ve “İyimserlik Ölçeği” kullanılmıştır. Yapılan analizlerde ikili değişkenler içint-testi ve çoklu değişkenler için tek yönlü varyans analizi istatistik tekniğikullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin mutluluk puanlarındacinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Diğer değişkenlerolan branş, mesleki saygınlık algısı, mesleği sevme ve kitap okuma açısındanmutluluk puanlarında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Rehberlik öğretmenlerininbranş öğretmenlerinden, mesleğini sevenlerin sevmeyenlerden, öğretmenlikmesleğini saygın bulanların bulmayanlardan daha yüksek mutluluk puanına sahipolduğu bulunmuştur. Ayrıca okunan kitap sayısının artmasının mutluluk üzerindeetkili olduğu tespit edilmiştir. İyimserlik ve mutluluk arasındaki ilişki incelendiğinde.64 düzeyinde bir ilişkinin olduğu, ayrıca iyimserliğin mutluluğun %41 kadarınıyordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları ilgili literatürdoğrultusunda tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları