ASİ DELTASI KIYI KULLANIMI VE KIYI KENAR ÇİZGİSİ UYGULAMA PROBLEMLERİ - Korkmaz, Hüseyin; Koşçu, Veysel; Geçen, Reşat (My University, 2016)
Sanayi devrimi sonrası, özellikle endüstriyel ve turizm amaçlı kıyı kullanımının her geçen gün artması, kıyı ve kıyı ekosistemlerinde bozulmalara neden olmuştur. Bunları önlemek için yapılan yasal düzenlemelerin kıyı dinamiklerini tam olarak içermemesi ve sık sık değiştirilmesi, yeni yeni problemler ortaya çıkarmıştır. Bugün benzer bir durum, ülkemizin en güneyindeki Hatay İli'nin Samandağ İlçesi sınırları içinde yer alan Asi Deltası kıyılarında da yaşanmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizdeki kıyı kullanımına yönelik yasal düzenlemeler eşliğinde, Asi Deltası kıyı kullanımı ve buna bağlı yaşanan sorunlar ele alınmıştır. Bu kapsamda deltadaki kıyı kullanımı, 1939- 1956, 1957-1975, 1976-1983, 1984-1990, 1992-20014 yılları arasını kapsayan beş (5) döneme ayrılarak değerlendirilmiştir. Deltada kıyı kullanımının 1970'li yıllara kadar yasal düzenlemelerle uyumlu olduğu görülür. Ancak deltada ilk defa 1976 yılında belirlenen kıyı kenarla, kıyıda yer alan yapıların, Hızır Türbesi kuzeyinde kıyı dışında, güneyinde ise kıyıda bırakılması ve 1992'den sonra kıyı alanlarının mevzuat gereği kamulaştırılması zorunluluğu, hukuki sorunların yaşanmasına neden olmuştur. Aynı zamanda mevcut kıyı kenar çizgisinin, rüzgarların kıyıları şekillendirme etkisi dikkate alınmadan belirlenmiş olması, bugün delta kıyısında yaşanan diğer sorunların başlıca nedenidir. Tüm yaşanan sorunların çözümlenmesinde, kıyı kullanımına yönelik yapılacak yasal düzenlemenin, kıyı dinamiklerini tam anlamıyla kapsaması ve kıyı alanlarındaki mülkiyet sorunlarını çözüme kavuşturması gerekir
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Coğrafya; Çevre Mühendisliği