DİYALOG VE GRUP SORGULAMASI STRATEJİLERİYLE DESTEKLENEN İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ORTAOKUL 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ VE MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ - BAHÇECİ, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2020)
İşbirliği, iletişim ve eleştirel düşünme 21. yüzyıl becerileri içinde yer alan önemli becerilerdendir. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı, matematik dersinde diyalog ve grup sorgulaması stratejileriyle desteklenen işbirlikli öğrenme yönteminin ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve matematiğe yönelik tutumları üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada karma yöntem araştırma desenlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu, yarı deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu desene göre tasarlanmıştır. Araştırmanın nitel boyutu durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubu, Elazığ ili Kovancılar ilçe merkezinde bulunan iki devlet ortaokulunun altıncı sınıf düzeyinde eğitim alan dört sınıfında öğrenim gören toplam 68 öğrenciden oluşmaktadır. Deney gruplarında dersler, diyalog ve grup sorgulaması stratejileriyle desteklenen işbirlikli öğrenme yöntemiyle işlenmiştir. Kontrol gruplarında ise dersler mevcut matematik dersi öğretim programına göre sürdürülmüştür. Araştırmada nicel veriler "Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği" ve "Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği" ile toplanırken, nitel veriler yarı-yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde ilişkili veya bağımsız örneklemler t-testi, kovaryans analizi kullanılmıştır. Nitel verileri çözümlerken içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubu öğrencilerin hem eleştirel düşünme eğilimi ve hem de matematiğe yönelik tutum son test puanlarının, kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Nitel analizlerden elde edilen bulgulara göre, diyalog ve grup sorgulaması stratejileriyle desteklenen işbirlikli öğrenme uygulamalarının öğrencilere bilişsel, duyuşsal ve sosyal açıdan olumlu çıktılar sağladığı ve uygulamaların öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerini geliştirdiği belirlenmiştir.

Collaboration, communication and critical thinking are among the important skills in the 21st century skills. In this context, the aim of this research was to examine the effect of the cooperative learning method supported by dialogue and group questioning strategies in mathematics course on students' critical thinking disposition and attitudes towards mathematics. Exploratory sequential pattern, which is one of the mixed method research patterns, was used in the research. The quantitative dimension of the research was designed according to the pattern with pretest-posttest control group, which is one of the semi-experimental designs. The qualitative dimension of the research is case study. The study group of the research consists of 68 students who study in the sixth grade of two public middle schools in Kovancılar district center of Elazig province. In the experimental groups, the lessons were taught by the cooperative learning method which is supported by dialogue and group questioning strategies. In the control groups, the courses were continued according to the current mathematics curriculum. In the study, quantitative data were collected with "Critical Thinking Disposition Instrument" and "Mathematics Attitude Scale" and qualitative data were obtained through semi-structured interviews. Related or independent samples t-test and covariance analysis were used in the analysis of quantitative data. Content analysis was applied while analyzing qualitative data. According to the results of the research, it was observed that the experimental group students' critical thinking tendency and attitude towards mathematics post-test scores were significantly higher than the control group students. According to the findings obtained from qualitative analysis, it was determined that cooperative learning method supported by dialogue and group questioning strategies provide positive cognitive, affective and social outccomes to students, and practices improve students' critical thinking disposition.
The effect of cooperative learning method supported by dialogue and group questioning strategies on the critical thinking tendencies and mathematics attitudes of 6th grade students
Keywords: Eğitim ve Öğretim