ESPORLA İLGİLENEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - KARTAL, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, espor ile ilgilenen üniversite öğrencilerinin sosyal kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Adıyaman Üniversitesi Elektronik Sporlar Topluluğu resmi sosyal medya platformuna (whatsapp) aktif üyeliği bulunan 99'u kadın, 173'ü erkek olmak üzere toplam 272 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen "Kişisel Bilgi Formu" ve Sosyal Kaygı Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analiz sürecinde IBM SPSS 20. paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların tanımlayıcı verilerinin analizlerinde aritmetik ortalama (X?) ve standart sapma (ss) değerleri hesaplanmıştır. Verilerin dağılım varsayımları çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri incelenmiştir. Normallik analiz sonuçlarına göre normal dağılım gösteren değişkenler için iki gruplu karşılaştırmalarda bağımsız gruplarda t testi ve üç ve daha fazla grup arasında ortalama farklılıklarının analizinde ANOVA varyans analizi uygulanmıştır. ANOVA sonuçlarına göre anlamlı fark bulunan gruplar arasında farkın kaynağını belirlemek için Post-Hoc LSD test protokolü uygulanmıştır. Ayrıca ölçek iç güvenirlik analizi için Cronbach's Alpha (?) katsayısı hesaplanmıştır. İstatistiksel karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma elde edilen bulgulara göre, katılımcıların sosyal kaygı düzeyleri ile cinsiyet, sınıf düzeyi, espora ilgi yılı, espora ayrılan günlük zaman, espora katılım biçimi (çevrimiçi veya çevrimdışı), en sık oynanan espor branşı, espor oyun platformu, esporun sosyalleştirme durumu ve esporun yalnızlaştırma durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak katılımcıların sosyal kaygı düzeyleri ile yaş, espor iletişim platformlarında geçirilen zaman ve kampüs içi etkinliklere katılım durumu gibi değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, espor ile ilgilenen üniversite öğrencilerinin sosyal kaygı düzeylerinin genel olarak düşük ortalamaya sahip olduğu, bu durumun ise bazı demografik özellikler ve esporla ilişkili kullanım biçimlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Espor, üniversite, öğrenci, topluluk, kaygı, sosyal kaygı

The aim of this study is to examine the social anxiety levels of university students who are interested in esports in terms of various variables. Within this scope, the study group consisted of a total of 272 voluntary participants, including 99 females and 173 males, who held active membership in the official social media platform (WhatsApp) of the Adıyaman University Electronic Sports Community during the 2025–2026 academic year. The data were collected using a "Personal Information Form" developed by the researcher and the Short Form of the Social Anxiety Scale. IBM SPSS 20 statistical software was used for data analysis. Descriptive statistics were calculated using mean (X?) and standard deviation (SD) values. The assumptions of normality were examined through skewness and kurtosis values. According to the results of the normality analysis, independent samples t-tests were applied for two-group comparisons, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze mean differences among three or more groups for variables that showed a normal distribution. For ANOVA results indicating significant differences, the Post-Hoc LSD test procedure was conducted to determine the source of the differences. In addition, Cronbach's Alpha (?) coefficient was calculated to assess the internal consistency reliability of the scale. The significance level for all statistical comparisons was set at p<0.05. According to the findings of the study, statistically significant differences were found between participants' social anxiety levels and the variables of gender, class level, years of interest in esports, daily time allocated to esports, mode of participation in esports (online or offline), most frequently played esports branch, esports game platform, the socializing effect of esports, and the isolating effect of esports (p<0.05). However, no statistically significant differences were found between participants' social anxiety levels and variables such as age, time spent on esports communication platforms, and participation in on-campus activities (p<0.05). In conclusion, it was determined that the social anxiety levels of university students engaged in esports generally had a low mean score, and that these levels differed significantly according to certain demographic characteristics and patterns of esports-related use. Keywords: Esports, university, student, community, anxiety, social anxiety
An examination of the social anxiety levels of university students interested in esports
Keywords: Spor