EBU'L-MUİN EN-NESEFİ'YE GÖRE İNSAN FİİLLERİNE İLİŞKİN MESELELER - ÇETİN, RAHİM (Fırat Üniveristesi, 2015)
İnsanın yaratılışı kadar fiillerinin temelini teşkil eden irade ve gücün varlığı ve şekli de düşünce tarihi boyunca hem merak uyandırmış hem de tartışma konusu olmuştur. Kur'an ve Hadis'te yer alan ifadelerden bazıları insanın irade ve kudret sahibi olduğunu ifade ederken diğer bazı ifadeler insanın sahip olduğu iradenin ilahi irade ve kudret tarafından belirlendiği anlamını çağrıştırmaktadır. Bunun yanında kaza ve kader, ecel ve rızık konuları için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Ancak adı geçen konularda yapılan tartışmalar neticesinde elde edilen bilginin çok olması bu konuları açıklığa kavuşturmak açısından önemli bir mirasımızdır. Ebu'l-Muin en-Nesefi'nin bu miras içerisindeki payı büyüktür. Bu nedenle biz onun insan fiillerine ilişkin görüşlerini araştırmak istedik. Elde ettiğimiz verilerin bu mirasa katkı sağlayacağını umarız. Anahtar Kelimeler: Fiil, İrade, Kaza, Kader, Ecel, Rızık

The existence of will and power that form the basic of human action has been wondered and also it has been a matter of debate during the history of idea as well as his creation. It has brought to mind that while some of the statements in Koran and Hadith are expressing that human has will and power but the others are expressing that the will and power which human has are determined by the divine power. It is possible to say the same thing as it is mentioned above for the subjects the fate and the destiny,and also for the death and the sustenance. From the point of enlightening the subjects mentioned above, it is an important heritage that the knowledge obtained from the debates about these subjects are a lot. Abu Al-Muin An-Nasafi's share in this heritage is large. So we wanted to research his ideas about human action. We hope that the datas we got contribute to this heritage. Key Words: Action,Will, Fate, Destiny, Death, Sustenance
The events related to human action according to Abu al-Muin an-Nasafi
Keywords: Din