ÇALIŞAN BAĞLILIĞI VE ÖRGÜTSEL PERFORMANS: STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARININ DÜZENLEYİCİ ROLÜ - RASHİD, RZGAR FAROOQ RASHİD (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, çalışan bağlılığının örgütsel performans üzerindeki etkisinin olup olmadığı test edilmiş ve bu ilişkinin stratejik insan kaynakları uygulamaları tarafından düzenlenip düzenlenmediği araştırılmıştır. Araştırmanın saha çalışması, Irak'ın Erbil şehrinde gerçekleştirilmiş ve ürün ile hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan bireyler hedeflenmiştir. Erbil'in hızla büyüyen ekonomik yapısı ve kültürel çeşitliliği, bu araştırmanın bulgularını yerel iş dinamikleri ve kültürel bağlamla ilişkilendirme açısından önemli bir fırsat sunmuştur. Araştırma kapsamında, toplamda 259 veri toplanmış ve bu veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, çalışan bağlılığının örgütsel performansı pozitif yönde etkilediğini ve bu ilişkinin gücünün stratejik insan kaynakları uygulamaları ile arttığını ortaya koymuştur. Özellikle, performans değerlendirme sistemlerinin iyileştirilmesi, çalışanlara yönelik eğitim ve geliştirme programlarının artırılması ve ödül sistemlerinin etkin şekilde uygulanması gibi stratejik insan kaynakları uygulamalarının, çalışanların bağlılık düzeyini yükseltmede ve bunun sonucunda örgütsel performansa olumlu katkı sağlamada önemli bir düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, işletmelerin yalnızca çalışan bağlılığını artırmaya odaklanmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda insan kaynakları politikalarını stratejik bir çerçevede şekillendirmeleri gerektiğini göstermektedir. Erbil gibi kültürel ve etnik çeşitliliğin yüksek olduğu bir şehirde, iş yerindeki çalışanların farklı geçmişlere sahip olması, araştırmanın sonuçlarını daha da anlamlı hale getirmektedir. Çalışan bağlılığını artırmaya yönelik stratejilerin, bölgedeki iş gücünün motivasyonunu ve performansını destekleyecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. Aynı zamanda, stratejik insan kaynakları uygulamalarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi, Erbil'deki işletmelerin rekabet avantajını artırmaları ve uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme sağlamaları açısından kritik bir öneme sahiptir.

This study tested whether employee commitment has an effect on organizational performance and investigated whether this relationship is regulated by strategic human resources practices. The field study of the research was carried out in Erbil, Iraq, and individuals working in businesses operating in the product and service sectors were targeted. Erbil's rapidly growing economic structure and cultural diversity provided an important opportunity to relate the findings of this research to local business dynamics and cultural context. A total of 259 data were collected within the scope of the research and these data were analyzed using the SPSS program. The analysis results revealed that employee commitment positively affects organizational performance and the strength of this relationship increases with strategic human resources practices. In particular, it was determined that strategic human resources practices such as improving performance evaluation systems, increasing training and development programs for employees, and effectively implementing reward systems play an important regulatory role in increasing the level of employee commitment and, as a result, making a positive contribution to organizational performance. These findings show that it is not enough for businesses to focus only on increasing employee commitment, but also that they should shape their human resources policies within a strategic framework. In a city like Erbil, where cultural and ethnic diversity is high, the fact that employees in the workplace have different backgrounds makes the results of the research even more meaningful. Strategies to increase employee engagement should be designed to support the motivation and performance of the workforce in the region. At the same time, the effective implementation of strategic human resources practices is critical for businesses in Erbil to increase their competitive advantage and achieve sustainable growth in the long term.
Employee commitment and organizational performance: The moderating role of strategic human resources practices
Keywords: İşletme