Kalkon Grubu Taşıyan Yeni Akrilamit Polimerinin Hazırlanması, Kinetik ve Dielektrik Özelliklerinin İncelenmesi - Çalışkan, Eray; Biryan, Fatih; Koran, Kenan (My University, 2021)
Bu çalışmada ilk olarak kalkon grubu içeren yeni bir akrilamit monomeri sentezlendi. Daha sonra serbest radikalik polimermerizasyon yöntemine göre dikümil peroksit başlatıcı varlığında homopolimeri hazırlandı. Elde edilen polimerin termal özelliklerini incelemek ve bozunma aktivasyon enerjinin belirlenebilmesi için farklı ısıtma hızlarında TGA ölçümleri alındı. Tek basamaklı bozunma gösteren polimerin Flynn-Wall-Ozawa yöntemine göre ortalama aktivasyon enerjisi hesaplandı. Karşılaştırmalı TGA eğrilerinden 0.02-0.5 dönüşüm aralığında Flynn-Wall-Ozawa eğrileri oluşturuldu ve ortalama aktivasyon enerjisi 127.03 kJ mol-1 olarak belirlendi. Polimerin dielektrik özellikleri 1-200 kHz frekans aralığında faklı sıcaklıklarda empedans analizör ile incelendi. Oda sıcaklığında polimerin 1 kHz’deki dielektrik sabiti değeri 7.51 iken daha yüksek frekanslara çıkıldıkça bu değer azalmaktadır. 200 kHz değerinde polimerin dielektrik sabiti 7.33 olarak kaydedilmiştir. 10 kHz sabit frekansta oda sıcaklığında 7.44 olarak hesaplanan dielektrik sabiti sıcaklığın artmasıyla birlikte artış göstermiş, 50 oC’ 10.48 ve 60 oC için 14.06 olarak hesaplanmıştır.
Keywords: Kalkon; Akrilamit; dielektrik özellik; termal özellik