Subklinik mastitisli ineklerde bazı hematolojik değerlere E Vitamininin etkisi - Simsek, Halil; Aksakal, Mesut (My University, 2005)
Bu araştırmada, subklinik mastitisli ineklerde E vitamininin bazı hematolojik değerlere etkisi araştırıldı. Araştırmada 40 adet inek kullanıldı ve gruplar, Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ve somatik hücre sayısı (SHS)'ma göre belirlendi. Mastitisli ineklere 20 gün boyunca gün aşırı 2.000 IU E vitamini kas içi uygulandı. Sağlıklı, tedavi öncesi ve sonrası mastitisli gruplardaki ineklerden alman kan örneklerinde; alyuvar ve akyuvar sayıları, hemoglobin ve hematokrit değerleri, ortalama alyuvar^ hacmi, ortalama alyuvar hemoglobini ve ortalama alyuvar hemoglobin yoğunluğu değerlerine bakıldı. Ayrıca; nötrofıl, eozinofıl, bazofil, lenfosit ve monosit yüzde oranlan belirlendi. Sağlıklı ve tedavi öncesi mastitisli grup hemoglobin (PO.05), hematokrit (P<0.01), eozinofıl (P<0.05) ve lenfosit (P<0.01) sayıları önemli bulunurken aynı gruplarda; alyuvar ve akyuvar sayısı, ortalama alyuvar hacmi, ortalama alyuvar hemoglobini, ortalama alyuvar hemoglobin yoğunluğu, nötrofıl, bazofil ve monosit değerleri farkı (P>0.05) önemsiz bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası mastitisli grupları arasında hematokrit (P<0.05), eozinofıl (P<0.001), lenfosit (P<0.05) ve monosit (PO.05) değerleri önemli bulunurken; alyuvar ve akyuvar sayısı, hemoglobin, ortalama alyuvar hacmi, ortalama alyuvar hemoglobini, ortalama alyuvar hemoglobin yoğunluğu, nötrofil ve bazofil (P>0.05) değerlerinin ise önemsiz olduğu saptandı.
Keywords: E vitamini; süt ineği; sığır; hematoloji; inek; subklinik meme yangısı; sığır meme yangısı