ATMOSFERDEKİ KÜKÜRT DİOKSİDİN ELİMİNASYONU ÜZERİNE BİR MODEL ÇALIŞMASI - SARIKAYA, HASAN YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 1993)
ıı ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATMOSFERDEKİ KÜKÜRT DİOKSİTİN ELİMİ NASYONU ÜZERİNE BİR MODEL ÇALIŞMASI H. Yücel SARI KAYA FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİ M DALI 1993, Sayfa: 46 Bu çalışmada kapalı bir sistemdeki kükürt dioksitin Caû, CaCQ3 MgC03 ve Ba(0H)2 doygun çözeltileri ileetkileştlrilerek uzaklaştırılmıştir. Kapalı sistem olarak 35 m3 hacimli bir oda içersinde farklı konsantrasyonlarda Kükürt dioksit gazı üretilmiş ve homojen olarak dağılımı sağlanmıştır. Daha sonra absorpsiyon cihazına konulan reaktifler ile kükürt dioksit absorplanmış ve kapalı sistemdeki kükürt dioksit, hidrojen peroksit yöntemi ile tayin edilmiştir. CaO, CaC03 MgC03 ve Ba(QH)2 doygun çözeltilerinin absorplama oranları m n sırası ile SB 42.40 - 89.76, 95 25.33 - 86.88, % 32.80 - 89.12 ve % 36.00 - 90.40 oranında bir değişim gösterdiği bulunmuştur. Kükürt dioksit absorplama etkinliği en yüksek reaktifin Ba(0H)2 çözeltisi olduğu tesbit edilmiştir. Sonuç olarak kükürt dioksitten kaynaklanan hava kirliliğinin absorpsiyon metodları ile kontrol edilebileceği ortaya konulmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Kükürt dioksitin bertarafı, absorpsiyon belirteçleri, kükürt dioksit tayini, absorpsiyon, kapalı alandaki hava kirliliği
A Model study on the eliminantion of sulfur dioxide in atmosphere
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry