ATOM-RİJİT MOLEKÜL İNELASTİK SAÇILMASININ ZAMANA BAĞLI KUANTUM METODU İLE İNCELENMESİ - POYRAZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
IV ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ATOM-RİJİT MOLEKÜL İNELASTİK SAÇILMASININ ZAMANA BAĞLI KUANTUM METODUYLA İNCELENMESİ Murat POYRAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2001, Sayfa:57 Bu çalışmada Göğtaş ve Balint-Kurti tarafından geliştirilen Fourier Grid metudu iki boyutlu Ne+CO inelastik saçılma problemine uygulanmıştır. Bu metot, bir başlangıç değer problemi olan zamana bağlı Schrödinger denkleminin çözümüne dayanmaktadır. Zamana bağlı kuantum metodu, herhangi bir başlangıç kuantum durumu için tanımlanan dalga fonksiyonunun bir potansiyel enerji yüzeyi üzerinde yayılımını gerektirir. Dalga fonksiyonunun zamana bağlı yayılımı, kompleks Chebychev polinomları cinsinden bir açılım ve tekrarlama bağıntısı kullanılarak yapıldı. Schrödinger denkleminin çözümü Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerinde defalarca etkisinin hesaplanmasını gerektirmektedir. Bu hesaplama Fourier Dönüşüm (FFT) ve Kesikli Değişken Gösterimi (DVR) teknikleriyle yapıldı. Dalga fonksiyonu potansiyel enerji yüzeyi üzerinde ilerlerken bir kısmı potansiyel duvarından yansıyarak inelastik saçılmaya sebep olur. Saçılan dalga fonksiyonu analiz edilerek bireysel dönme kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon ihtimaliyetleri hesaplandı. Zamana bağlı Schrödinger denkleminin bir tek çözümünden çarpışma enerjisinin geniş bir aralığı için reaksiyon ihtimaliyetlerini vermektedir. Anahtar Kelimeler: İnelastik saçılma, Reaksiyon dinamiği, Ne+CO, İhtimaliyet

V ABSTRACT YÜKSEK LİSANS TEZİ QUANTUM WAVE PACKET STUDY OF ATOM-RIGID MOLECULE INELASTIC SCATTERING Murat POYRAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2001, Sayfa:57 In this study, the Fourier Grid Method developed by Gogtas and Balint-Kurti has been applied to calculate state-to-state rotationally inelastic probabilities for two- dimensional Ne+CO scattering. The method is based on the solution of the time- dependent Schrödinger equation which is an initial value problem. The quantum wave packet method requires the propagation of an initial wave function on a potantial energy surface. The propagation is carried out by expanding the solution of the time-dependent Schrödinger equation in a series of modified complex Chebychev polinomials. The action of the Hamiltonien operator on the wave function was performed by Fast Fourier Transform (FFT) and Discrate Variable Representation Techniques (DVR). As the wave packet evolves on the Potantial energy surface, a part of it is reflected back from energy bariers and potential wall, leading to inelastic scattering. The scattered wave function was analysed and the state-to-state probabilities for a broad range of collision energy were extracted from it. Keys Words: Inelastic Scattering, Reaction Dynamics, Ne+CO, Probability.
Quantum wave packet study of atom-rigid molecule inelastic scattering
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering