İslam'de Devletin Özellikleri - Etimolojik Bir İnceleme - Elömer, Muhammed Raşid (Fırat University, 2024)
Bu araştırma, İslam'ın ideal devleti ve onun takipçileri için uygun bir varlık olarak gördüğü devleti ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, devletin aşağıdaki temel özelliklerini ortaya koymuştur: İnsan onurunu ayrım gözetmeksizin korumak, Mutlak adaleti sağlamak, Her yerde ve zamanda insanları hidayete çağırmak, İslam hukuku hükümlerine dayanmak, ve bir anayasanın varlığı ve yönetimde baskının olmaması, Erdem ve ahlakı teşvik etmek, kötülüklerle mücadele etmek, iyiliği emretmek ve kötülüğü yasaklamak, Genel çıkarları korumak, toplumu bozgunculardan ve suçlulardan korumak ve caydırıcı cezalar uygulamak yoluyla güvenlik sistemini güçlendirmek, Vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek, böylece sıkıntı ve zorluk içinde kalmasınlar, Çalışabilecek vatandaşlar için uygun işler sağlamak Tüm bunlar, Allah'ın rızasını kazanmaya ve hem bu dünyada hem de ahirette insanlara mutluluk sağlamaya yönelik bir sistem içinde gerçekleştirilir.

This research aims to clarify the features of the Islamic state, which Islam seeks and approves as an entity for its followers. It was found that the most important features are: Providing human dignity without discrimination, Achieving the absolute justice, Calling people to guidance in every place and time. Being based on the rulings of Islamic law, with the need for a constitution and the absence of despotism in governance. Distinguishing itself by calling for virtue and morality through spreading virtue, fighting vice, enjoining the good and forbidding the evil. Strengthening the security system by taking care of the public interests and protecting society from corrupters and criminals, and taking action against them with deterrent punishments. Achieving sufficiency in the basic needs of its subjects so that they do not fall into hardship or difficulty. Providing work for those who are capable of it in a way that suits their abilities. All of this is within a system that aims for the pleasure of God Almighty, and that achieves happiness for people in this world and the hereafter.
Features of the State in Islam - A Fundamental Study
Keywords: Islamic Law; İslam Hukuku