BİR SİYASALLAŞTIRMA AMİLİ OLARAK MİLLİ GÖRÜŞ HAREKETİ - CAN, SAMET REŞİT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Siyasallaşma, insan hayatının ilk anından son anına kadar devam eden siyasal nitelikli bir öğrenme sürecidir. Hayatın belirli dönemlerinde hız ve yön açısından değişiklik gösteren bu süreç, birçok faktör tarafından şekillendirilmektedir. Siyasallaşmaya etki eden faktörler içerisinde siyasal hareketlerin siyasallaştırma hedefleri de önemli yer tutmaktadır. Türkiye'de 1969'dan itibaren varlık gösteren Milli Görüş Hareketi bu siyasal hareketlerden biridir. Milli Görüş Hareketi'nin siyasal yapısı ve sivil örgütlenme yapısı sayesinde, etkileşim kurduğu insanların siyasallaşma süreçlerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Milli Görüş Hareketi'nin siyasallaştırma yönünü ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda çalışmanın ilk üç bölümünde literatür taraması yapılarak ilgili kavramların gelişimi ortaya konmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırma yöntemi sunulmuştur. Son bölümde ise araştırmanın bulguları sunularak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde ise teorik bilgiler ile nicel bulgular birlikte değerlendirilerek Milli Görüş Hareketi'nin siyasallaştırma yönü değerlendirilmiştir.

Politicization is a process of political learning that continues from the first moment to the end of human life. This process, which varies in terms of speed and direction in certain periods of life, is shaped by many factors. The politicizing goals of political movements also play an important role in the factors affecting politicization. National Opinion Movement that indicating the presence in Turkey since 1969, is one of those political movements. Thanks to the political structure of the National Opinion Movement and its structure of the civil organization, it is thought that the people it interacts with are effective in the politicization process. The aim of this study is to reveal the direction of politicization of the National Opinion Movement. In this context, the first three chapters of the study have been reviewed and the development of related concepts has been demonstrated. In the fourth part of the study, the research method is presented. In the last section, the findings of the study were presented and interpreted. In the conclusion part of the study, theoretical knowledge and quantitative findings were evaluated together and the direction of the National Opinion Movement was evaluated.
National opinion movement as a politicization factor
Keywords: Siyasal Bilimler