Hazar Gölü Havzası’ndaki (Elazığ) Yeraltı ve Yüzey Sularının İz Element İçerikleri - Celiker, Murat; Mualla, Öztürk; Parlakyıldız, Nurettin; Guler, Cuneyt (My University, 2020)
Bu çalışmada, Hazar Gölü Havzası’ndaki (Elazığ) yeraltı ve yüzey sularının iz element içeriklerinin belirlenmesi ve bu elementlerin insan sağlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, havza içindeki 51 farklı noktadan alınan su örneklerinde arsenik (As), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), manganez (Mn), kurşun (Pb), çinko (Zn), nikel (Ni) ve krom (Cr) gibi iz elementlerin konsantrasyonları İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi (ICP-MS) kullanılarak analiz edilmiştir. Seçilen iz elementlerin su örneklerindeki en düşük ve en yüksek konsantrasyonları (ppb) As için 0.01– 2.08; Cd için 0.01–0.15; Cu için 0.05–111.35; Mn için 0.06–311.44; Pb için 0.01–2.56; Zn için 1.73– 896.11; Ni için 0.09–14.21 ve Cr için 0.05–3.39 olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre; bazı su örneklerinde Cu ve Mn konsantrasyonlarının içme suyu için önerilen standart değerlerin üzerinde olduğu bulunmuştur.
Keywords: Iz element; CBS; Hazar Gölü Havzası; ICP-MS; Yeraltı suyu