Düşsel Bir Eşikten Geçeceksin: “A Magical Holiday” Reklam Filminde Fantazya - Goker, Goksel; Göker, Neslihan (My University, 2018)
Fantastik, edebiyatta bir tür olarak kendine yer bulurken; sinemada, televizyondizilerinde ve reklam filmlerinde de kullanılan bir anlatı türü olarak giderekpopülerleşmektedir. Fantastik anlatı; başka, bilinmeyen ve düşsel diyarlarda geçenbir olay örgüsüyle dikkat çekmektedir. Sıklıkla gerçeklikten bir kopuşu ve düşselâlemde bir arayışı içeren fantastik olay örgüsü; farklı mekânlar, başka bir zamanalgısı ve içerisindeki hayalî karakterlerle şekillenmektedir. Fantastik anlatıyı ayırıcıkılan bir diğer özellik ise gerçek ile hayali dünya arasında gidiş gelişleri sağlayaneşik metaforudur.Fantastiğin edebiyatta ve sinemada popüler bir beğeniye dönüşmesi, reklamfilmlerinde de fantastik anlatı formatının kullanılmasını beraberinde getirmiştir.Fantastiğin uyandırdığı merak duygusu, reklamlara olan ilgiyi arttırmakta, böylelikleizleyiciye reklam mesajı daha kolay bir şekilde ulaştırılmaktadır. Bu çalışmada İsveçligiyim markası H&M’nin yılbaşı reklamı olarak hazırlanan A Magical Holiday reklamfilmi göstergebilimsel analiz yöntemi esas alınarak çözümlenmiştir. Çözümlemedereklamın anlatı yapısı, fantastik ögeler, temel zıtlıklar ve gösteren-gösterilen ilişkisianaliz edilmiştir.
Keywords: Film; Radyo; Televizyon; Sanat