Vakıfların Günümüzdeki Yeri ve Önemi - Soysaldı, H.mehmet (My University, 2002)
Bu araştırmada, medeniyet tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan ve asırlar boyunca sosyal bünyemizde daima kaynaştırıcı ve birleştirici bir rol oynayan vakıfların günümüzdeki yeri ve önemi incelenmiştir. Araştırmamızda önce vakfın İslâm dinindeki menşei üzerinde durulmuş, asr-ı saadette kurulan vakıflar açıklandıktan sonra, vakfın günümüze kadar olan tarihçesi kısaca özetlenmiştir. Daha sonra insanları vakıf kurmaya sevkeden faktörler üzerinde durulmuş ve vakfın Türk toplum hayatındaki yeri ve önemi; iktisadî-ticarî, içtimaî ve eğitim açısından incelenmiştir. Sonuçta, vakıfların günümüzdeki yeri ve önemi kısa ve özlü bir şekilde ifade edilmiş, toplumun yararına kurulmuş olan ve sosyal dayanışmayı sağlayan bu hayır müesseselerinin kurulup geliştirilmesi gereği vurgulanmıştır.
Keywords: Etik; Din Bilimi