URARTU ORDUSU VE SAVUNMASI - TANRIVERDİ, İLTER (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yaklaşık olarak MÖ 900 ve MÖ 300 tarihleri arasında hüküm süren Urartu Devleti, merkezi Van olmak üzere, kuzeyde Ermenistan'ın Güneyi, batı da Malatya, güneyde Urumiye Gölü ve Doğu da Güney Azerbaycan'a kadar olan bölgede hâkimiyet kurmuştur.Savunma yapılarının kalitesi, ordusunun hareket kabiliyeti ve donanımıyla döneminin diğer güçlerine karşı uzun süre dayanabilen Urartular, özellikle güneyinde bulunan Asur Devletinden, askeri birçok alanda etkilenmişlerdir. Genel strateji olarak tahkimli yapılar; bölgenin ticaret yolları, verimli tarım arazileri ve maden yataklarıyla paralel olarak inşa edilmiş ve bu bölgelerin kontrolü sağlanmıştır.Urartu askeri teşkilatlanması incelenirken, genel literatür taraması yapılmış, Urartu ve Assur çivi yazılı belgeleri, bronz işlemeli eserler ve taş kabartmalar ayrıntılarıyla incelenmiş ve döneminin diğer askeri oluşumlarıyla karşılaştırmalar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Urartu, Savunma, Kale, Garnizon, Ordu, Strateji, Silahlar

Urartu State, which governed approximately between B.C. 900 and B.C. 300, dominated over the region which expands until southern part of Armenia at north, Malatya at west, Urumiye Lake at south and southern part of Azerbaijan at east as Van being capital.Urartians, who withstand against other forces of its term for a long time with quality of its defense structures, mobility and equipment of its army, was especially effected on many military aspects by Assyria State which lied south of Urartu State. Strengthening constructions were constructed as parallel to trade routes of region, fertile lands and mineral stratums, thus area authority was established as main strategy.In this study, Urartian military organization is investigated with its all details and supported by comparing with other regional military formations.Key Words: Urartian, Defanse, Citadel, Garrison, Military, Strategy, Weapons
Urartu army and defance
Keywords: Tarih