FUTBOLCULARDA ÜZÜM SUYU TAKVİYESİNİN OKSİDATİF STRES VE EŞLEŞME BOZUCU PROTEİN DÜZEYLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SARI, MEHMET AKİF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada, Futbolcularda üzüm suyu takviyesinin oksidatif stres, eşleşme bozucu protein, bazı biyokimya parametreleri ve biyomotorik özellileri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, 20 futbolcu ile 2 grup oluşturuldu, 8 hafta, haftada 6 gün futbol antrenmanı yaptırıldı. 1. Grup (n:10) sadece antrenmana tabi tutuldu, 2. Grup (n:10) futbolcu 8 hafta antrenmana tabi tutuldu ve antrenman öncesi (200 ml), antrenman sonrası (200 ml) toplam günlük 400 ml üzüm suyu içirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS paket programı (IBM SPSS versiyon 21.0) yardımıyla yapıldı. Verilerin normal dağılımlarına uygunlukları Shapiro-Wilks testi ile incelendi. Normal dağılım gösteren verilerde "bağımlı örneklerde t testi" kullanılırken, normal dağılım göstermeyen veriler için "Wilcoxon testi" kullanıldı. Verilerin gruplar arasındaki istatistiksel farklılığının ortaya konması için; normal dağılım gösteren verilerde "bağımsız örnekler için T testi" kullanılırken, normal dağılım göstermeyen verileri için "Mann Whitney U" testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi P<0.05 olarak kabul edildi. Sonuç olarak, futbolcularda 8 hafta antrenmanın kontrol grubunda; AST, üre, kolesterol düzeyleri ile sol pençe kuvveti ve sırt-bacak kuvvetini etkilemediği, ALT, kreatin, glikoz, trigliserit ve MDA düzeylerini düşürdüğü, insülin, UCP-2, UCP-3 düzeyleri ile dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve esnekliği artırdığı, üzüm suyu verilen grupta; AST, üre, glikoz, kolesterol düzeyleri ile sırt-bacak kuvvetini etkilemediği, ALT, kreatin, trigliserit, MDA düzeyleri ile 30 metre sürat koşusu, sağ pençe kuvveti ve sol pençe kuvvetini düşürdüğü, insülin, UCP-2, UCP-3 düzeyleri ile dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve esnekliği artırdığı belirlenmiştir. Bu arada üzüm suyu takviyesinin sinerjik bir etki göstererek oksidatif stresi azalttığı ve UCP-2, UCP-3 düzeyleri ile dikey sıçrama yüksekliğini artırdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Üzüm Suyu, Futbol, Oksidatif Stres, UCP-2, UCP-3

The effects of grape juice supplementation on oxidative stress parameter, uncoupling protein levels, body composition and biomotoric properties in football players were investigated. For the study, 2 groups were formed with 20 football players, football training was done for 8 weeks, 6 days a week. The 1st group (n: 10) was only trained, the 2nd group (n: 10) football player was trained for 8 weeks and a total of 400 ml of grape juice was drunk daily before training (200 ml) and after training (200 ml). Statistical analysis of the data was done with the help of SPSS package program (IBM SPSS version 21.0). The conformity of the data to the normal distributions was examined using the Shapiro-Wilks test. While the "dependent samples t-test" was used for normally distributed data, the "Wilcoxon test" was used for data that did not show normal distribution. To reveal the statistical difference of the data between the groups; While the "T-test for independent samples" was used for normally distributed data, the "Mann Whitney U" test was used for data not showing normal distribution. The statistical significance level was accepted as P<0.05. As a result; in the control group of 8-week training in football players; It did not affect AST, urea, cholesterol levels, left claw strength and back-leg strength, It lowers ALT, creatine, glucose, triglyceride and MDA levels, Increases insulin, UCP2, UCP3 levels, vertical jump, standing long jump and flexibility, in the grape juice group; It does not affect AST, urea, glucose, cholesterol levels and back-leg strength, It reduces ALT, creatine, triglyceride, MDA levels and 30 meters sprint, right claw strength and left claw strength, It has been determined that insulin, UCP2, UCP3 levels, vertical jump, standing long jump, and flexibility increase. In the meantime, it was determined that grape juice supplementation decreased oxidative stress by showing a synergistic effect and increased UCP-2, UCP-3 levels and vertical jump height. Keywords: Grape Juice, Football, Oxidative Stress, UCP-2, UCP-3
Investigation of the effects of grape juice supplementation on oxidative stress and uncoupling protein levels in football players
Keywords: Spor