ÖĞRETMENLERİN KÜLTÜREL SERMAYELERİ İLE SINIF İÇİ ÖĞRETİM UYGULAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - DOĞAN, AZİZ (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin kültürel sermayeleri ile sınıf içi öğretim uygulamaları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Belirlenen amaç çerçevesinde araştırma yöntemi olarak nicel araştırma desenleirnden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın hedef evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Malatya il merkezinde bulunan resmi okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise olasılıklı örnekleme yaklaşımı ile belirlenen gönüllü 558 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kültürel Sermaye Ölçeği ve Öğretim Uygulamaları Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma verileri basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen öğretmenlerle yürütülen yüz yüze ölçek uygulamaları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analiz sürecinde verilerin normal dağılım durumu dikkate alınarak parametrik testlerden yararlanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin hem kültürel sermaye düzeylerinin hem de sınıf içi öğretim uygulamalarına ilişkin yeterliklerinin genellikle orta-üst ve yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada sınıf içi öğretim uygulamaları ile kültürel sermaye ölçeğinin tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında araştırmada öğretmenlerin kültürel sermayeleri ve sınıf içi öğretim uygulamaları medeni durum, mesleki kıdem ve yaşadıkları yere göre anlamlı bir biçimde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak araştırmada öğretmenlerin kültürel sermayeleri ve sınıf içi öğretim uygulamaları görev yapılan okul kademesine göre anlamlı bir biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.

This study aims to examine the relationship between teachers' cultural capital and their in-class teaching practices. Within the scope of this objective, the correlational survey model, one of the quantitative research designs, was employed. The target population of the study consists of teachers working in public schools located in the city center of Malatya during the 2024-2025 academic year. The sample of the study includes 558 volunteer teachers selected through a probability sampling approach. The data collection tools used in the research were the Personal Information Form, the Cultural Capital Scale, and the Teaching Practices Scale. The data were gathered through face-to-face administration of the scales with teachers selected via simple random sampling. During the data analysis process, parametric tests were used based on the assumption that the data were normally distributed. The study found that teachers generally demonstrated moderate-to-high and high levels of both cultural capital and competencies related to in-class teaching practices. Furthermore, a positive and moderately significant relationship was identified between in-class teaching practices and all sub-dimensions of the cultural capital scale. In addition, the findings revealed that teachers' cultural capital and in-class teaching practices did not differ significantly based on marital status, professional seniority, or place of residence. However, it was found that both cultural capital and in-class teaching practices differed significantly depending on the educational level at which teachers were employed.
The relationship between teachers' cultural capital and classroom instructional practices
26.08.2026 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
Keywords: Eğitim ve Öğretim