MARTENZİTİK BEYAZ DÖKME DEMİRİN ISLAHI - GÜLER, TÜRKER (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi MARTENZİTİK BEYAZ DÖKME DEMİRİN ISLAHI Türker GÜLER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 61 Bu çalışmada aşınmaya dayanıklı Ni - Hard piki olarak bilinen martenzitik dökme demirin aşınma davranışı üzerine ısıl işlem ve alaşım elementlerinin etkisi incelenmiştir. Ni - Hard piki döküm yoluyla şekillendirilen bir dökme demir çeşidi olup, ısıl işleme gerek kalmadan döküm sonrası martenzitik yapıda bulunmaktadır. Bu nedenle döküm sonrası kullanılamıyacak kadar sert ve kırılgandır. Yapılan bu çalışmada en iyi aşınma dirincini verecek ısıl işlem şartlan denenmiştir. Bu maksatla temperleme sıcaklığı olarak 200 " C, 400 ° C, 600 " C sıcaklıklar seçilmiş, temper süresi olarakta 4, 6, 8, saat uygulanmıştır. Temperleme sıcaklık ve süreleri üç ayrı numuneye uygulanmıştır. Bu malzemelerden bir tanesi Ni - Hard 4 pikidir. İkincisi bu malzemede molibden çıkarılıp vanadyum ilave edileni, üçüncüsü ise molibden ve vanadyumun birlikde kullanılmış olanıdır. Temper uygulanan numuneler 60 kg yük kullanılarak Vickers cinsinden sertlikleri ölçülmüş ve numunelerin yüzeyleri AFS 80 numaralı zımpara ile taşlandıktan sonra abrasiv aşınma deneyine tabi tutulmuşlardır. Ağırlık kaybı esasına dayanarak aşınma dirençleri tesbit edilmiştir. Deney sonuçlan her numune için farklı temperleme şartlarında sertlik ve aşınma direnci değişimleri ölçülerek elde edilmiştir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering